Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin



 

This is the collection of HSC article previous year’s questions. In fact, it is HSC Article New Suggestion. By practicing this suggestion, you will definitely make a good result in the examination. 

Article Suggestion
1.Michael Madhusudhan Dutt was (a) —— popular 19th century Bengali poet and dramatist,. He was born in (b) —– Sagardadi on (c) —– bank of (d) —- Kopotaksho river, (e) —- village in Keshobpur Upazilla under Jessore district. From (f) —- early age, Dutt aspired to be (g) —- Englishman I form and manner. Though he was born in (h) —– his family. He contributed mucn to (j) —– development of Benglali literature.DB-16
2.My mother is (a) —– ideal housewife. She is (b) —- affectionate lady. He manages (c) —– the family very nicely. She hopes to see me happy at (d) —— cost of her own life. She does not enjoy (e) —– wonk of sleep if I fall sick. She advises us to follow (he) ——- path of truth and honesty. (i) ——- woman like her is very rare. She bears a good moral (j) —– character.CB-16
3.Every student wants to do better in (a) —— examination. But it is not (b) —— easy work. (c) —— student has to do something for this. From (d) —— very beginning he must be serious. He should read (e) —– texts again and again. He must not memorize (f) —– answer without knowing the meaning. He must not make notes from (g) —– common source. He should have a good (h) —— command over English. By doing all these things (i) —- student can hope to make a good (j) —- result.RB-16

4.Literacy as (a) — skill was first institutionalized in Mesopotamia, Syria, Egypt and China soon after (b) —– art of writing was invented. Education then was not for (c) —– general people but (d) — privilege for ( e) —– chosen (f) —- few who took on strategic roles in (g) —- running of (h) —– state and in religion. In Greece, education became mer3e widespread in about the 5th century BC. (i) ——– Greeks, however, sent only their (j) —— male children to school. JB-16

Read More: HSC First Paper Suggestion (Mother)

5.There is a saying that sincerity is (a) —- key to success. (b) —— person can prosper in life by doing hard work. The man who does not follow (c) —- rules of sincerity can never go (d) —— long way in (e) —– world. Many (f) —–man is not conscious of (g) —– importance of (h) —– sincerity for which they don’t have (i)—– benefit of (j) —– success. However, we should be sincere to our work if we want to achieve anything notable. Ctg B-16

HSC Article New Suggestion

6.Once there lived (a) — poor cobbler. He had (b) —- rich neighbor. (c) —– neighbur possessed (d) —- ill-health. So, he was (e) —– angry man. He was always (f) —- unhappy man. Once he used to think (g) —– richest men to be (h) —– happiest men in (i) —- world. But his (j) —- idea was wrong. Bar B-16
7.Kamal is (a) —- HSC examinee this year. He is not (b) —- attentive to his lessons. He is very weak in (c) —- English. Moreover, he is (d) — lazy. So his preparation in English is not good. (e) —– month ago before his examination he managed (f) —– short suggestion and learnt it. On (g) — the day of examination he started for the examination hall (h) —- bit earlier. He entered (i) —- examination hal with (j) —- trembling heart. Syl B-16
8.(a) ————— Morning walk is a good habit for all classes of people. It is (b) ———simple exercise and good for health and (c)———–mentality. In the morning, (d) ———- air is fresh and free from any kind of noise and pollution. This pure (e) –— environment makes an effect on (i)———–walkers’ health and mind, when (g)——-— man enjoys (h)—— – beauties and solemnity of (i) ———nature in (j)———– morning.DH-10, DinajB-16
Answer: (a) x, (b) a, (c) x, (d) the, (e) x, (f) the, (g) a, (h) the, (i) x, (j) the.
9.Humayun Ahmed (1948-2012) was (a) —- great novelist, screenwriter, playwright and film-maker of Bangladesh. He went to many (b) —– schools in Sylhet, Comilla, Chittagong, Dinajpur and Bogra as his father lived in many places upon official assignment. He passed (c) — SSC Examination as (d) —- student of Bogra Zilla School in 1965. Later he was admitted to Dhaka College and passed (c) —- HSC Examination in 1967. He initially planned to study (f) —– Economics but suddenly changed his (g) — mind and got admitted into the University of Dhaka to study (h) —– Chemistry. He passed both B.Sc (Honours) and M.Sc with First Class. Subsequently, he joined the University of Dhaka as (i) — Lecturer in Chemistry. Later, he went to (j) —– United States to do his Ph.D. D.B-14
Answer: (a) a, (b) x, (c) the, (d) a, (e) the, (f) x, (g) x, (h) x, (i) a, (j) the.
10.The 16th December is (a) ———-red letter day in the history of Bangladesh. On this day, we achieved (b) ———- freedom through (c) ———- bloody battle. (d) —– new nation named Bangladesh came into (e)———-being and made a place in (f)———-world map as (g) ———- independent country. Every year this day is celebrated in (h) ———- enthusiastic atmosphere. We remember (i) ———-great sacrifice of our heroic sons who died for this country. We also pay (j)———-great tribute to them. Dinaj.B-14
Answer: (a) the, (b) x, (c) a, (d) a, (e) x, (f) the, (g) an, (h) an, (i) the, (j) a.

HSC Article New Suggestion

11.Recently a detective watched (a) —- will dressed woman who always went into (b) —- large stone on Monday morning. One Monday, there were fewer people in the shop.So it was easier for (c) —– detective to watch her. The women first bought (d) —– few small articles. After (e) —- little time, she chose one of the most expensive dresses in the shop and handed it to (f)— assistant who wrapped it up for her as quickly as possible. Then the woman simply took the parcel and walked out of the shop. When she was arrested, it was discovered that (g) —– sales assistant was her (h) —— daughter. The girl gave her (i) —- expensive dress once (j) — week. Bari.B-14
Answer: (a) a, (b) a. (c) the, (d) a, (e) a, (f) the, (g) the, (h) an, (i) the, (j) a.
12.Patriotism is a noble (a) — virtue. It inspires (b) —– man to shed his blood for his (c) —- country. (d) —- man without patriotism is no better than (e) —– beast. A true patriot is honoured by (f) —- all. He thinks for (g) —- welfare of his country. On (h) —- other hand, (i) —– unpatriotic man thinks only of his own interest. Those who died for (j) —- country are true patriots. Syl.B-14.
Answer: (a) x, (b) a, (c) x, (d) a, (e) a, (f) x, (g) the, (h) the, (i) an, (j) the.
13.Poverty is (a) — acute problem in (b) — LDC like Bangladesh. Many people live below (c) — poverty line here. They regard (d) —– poverty as (e) —- great evil. It degrades (f) —- dignity of (g) —– individual as well as (h) —- nation. But (i) —– poverty alleviation is (j) —-mammoth task. Ctg. B-14
Answer: (a) an, (b) an, (c) the, (d) the, (e)a, (f) the, (g) an, (h) a, (i) x, (j) a.
14.(a) —–idle man and (b) —–active man cannot be equal. We know (c)—–story of (d) —–ant and (e)– grasshopper, (f)-ant was industrious. On the other hand, the grasshopper was really (g) —–lazy. The ant knew that (h) —–industrious shine. On (i)——–contrary, (j) —–lazy suffer in life. Co-09/co-14/Raj.B-14/J.B-14 Comilla Govt. college-08
Answer: (a) an, (b) an, (c) the, (d) an, (e) a, (f) the, (g) x, (h) the, (i) the, (j) the


15.Though newspaper is not always (a) _____unmixed blessing, it is (b)_____most useful thing in our life. We rarely think of (c) _____day without reading (d) —— newspaper. Reading newspaper is one of (e) _____good habits of a man. We shall be like (f) _____frog in a dark well if we neglect developing this habit. However, some people prefer (g) _____electronic media to reading (h)-newspaper. But (i) _____newspaper offers more to its readers than (j) _____electronic media. DH-13, RB-2010
Answer: (a) an, (b) the, (c) a, (d) a, (e) the, (f) a, (g) x, (h) x, (i) a, (j) the.

HSC Article New Suggestion

16.Mosquito menace is one of (a) _____most talked topics, (b) _____fear and nuisance of mosquito is called (c) _____mosquito menace. For (d) _____city dwellers it is (e) _____constant nuisance. Particularly at (f) _____night, it becomes more when thousands of mosquitoes start singing around (g) —— us. Even during daytimes, we are not free from (h) _____attack of mosquitoes. To prevent (i) _____nuisance caused by mosquitoes, we have to be alert and work in (j) _____assorted efforts. Raj-13
Answer: (a) the, (b) the, (c) x, (d) the, (e) a. (f) x, (g) x, (h) the, (i) the, (j) the/x.
17.At present, Bangladesh faces (a) —— number of (b) —— problems. Of all these problems (c) —— population problem is (d) _____ most acute one. Population is undoubtedly (e) _____great asset to (f) _____country. But when (g) _____country fails to feed and provide them with (h) _____bare necessities of life, they become (i) _____burden. Similar is (j) _____case with Bangladesh. Din-13, Ctg.-11
Answer: (a) a, (b) x, (c) x, (d) the, (e) a, (f) the/a, (g) a/the, (h) x, (i) a, (j) the.
18.Adnan is a brilliant student. He is (a) —— asset. One dayhe may be (b)-engineer or (c)-doctor. He makes (d)-best use of his time He makes a proper division of his time and does his duties accordingly. He knows that youth is (e) –golden period of (f)-life. He has (g)-aim in life. He knows that life without (h)-aim is like (i)-ship without (j)-rudder. Jessore-13
Answer: (a) an, (b) an, (c) a, (d) the, (e) the, (f) x, (g) an, (h) an, (h) an, (i) a, (j) a.

19.(a) ————— Morning walk is a good habit for all classes of people. It is (b) ———simple exercise and good for health and (c)———–mentality. In the morning, (d) ———- air is fresh and free from any kind of noise and pollution. This pure (e) –— environment makes an effect on (i)———–walkers’ health and mind, when (g)——-— man enjoys (h)—— – beauties and solemnity of (i) ———nature in (j)———– morning.Cb-13, DH-10
Answer: (a) x, (b) a, (c) x, (d) the, (e) x, (f) the, (g) a, (h) the, (i) x, (j) the.
20.A library is (a) —— part and parcel of (b) _____educational institution. It is (c) _____unique place where books of different subjects are kept for (d) _____reading. It enables (e) _____readers to read books of their choice that creates (f) _____enthusiasm for learning. Students should pay (g) _____visit to (h) _____library regularly. They can borrow books for (i) _____certain period and return them after (j) _____given time. Sy-13
Answer: (a) a, (b) an, (c) a, (d) x, (e) the, (f) x, (g) a, (h) the, (i) a, (j) the.
HSC Article New Suggestion
21.Galib works in (a) _____nationalized bank in Dhaka, (b) _____capital city of Bangladesh. Being (c) _____sensitive young man and (d) _____ex-student of (e) _____English literature, he takes the job as (f) —— source of pleasure. As (g) —- honest officer, he tries to give his best to (h)_____clients. Everyday hundreds of people come to (i) _____bank and Galib happens to come across many of them with (j) _____smiling face. Bari-13
Answer: (a) a, (b) the, (c) a, (d) an, (e) x, (f) a, (g) an, (h) the, (i) the, (j) the.
22.Tea is a drink. It is also (a) ———– refreshing drink. The preparation of tea is a long but (b) ———-interesting process, (c) ———-water is first boiled in (d)——-— kettle and (e)———-desired quantity of (f) ———- tea dust is put in it. After (g)———–   few minutes (h) ———– boiled leaves are separated (i) ———– liquor. Then the liquor is poured into (j) ———–cup and some milk and sugar are mixed with it. Dh-12
Answer: (a) a, (b) an, (c) x, (d) a, (e) the, (f) x, (g) a, (h) the, (i) the, (j) a.

HSC Article New Suggestion

23.(a) ———– 16th December is (b) ———-red letter day in the history of Bangladesh. On this day, we achieved (c) ———- freedom at the cost of (d) ———- bloody battle and Bangladesh came into (e)———-being and made a place in (f)———-world map as (g) ———- independent country. Every year this day is celebrated in (h) ———- enthusiastic atmosphere. We remember (i) ———-great sacrifice of our heroic sons who died for this country. We also pay (j)———-great tribute to them. Co-12 Shamsul Haque Khan-7
Answer: (a) the, (b) a, (c) x, (d) a, (e) x, (f) the, (g) an, (h) an, (i) the, (j) a.

24.Once upon (a) ———-time there was (b) ——— king. His palace was surrounded by (c) ————–beautiful gardens. One day he fell ill. He called in (d)———— doctor. But (e) ———–doctor could not say what wrong was with him. More (f)——— doctors were called. Finally they said that (g)———-king could be healed if he wore (h) ———– shirt of (i) ———– happy man. (j)———-messengers were sent everywhere, but no happy man could be found. Raj-12
Answer: (a) a, (b) a, (c) x, (d) a, (f) x, (g) the, (h), a, (i) a, (j) the.
https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2018/10/Fashion.png
25.Long long ago (a) ——— mirror was found in (b) ———paddy field by (c)———-old farmer. Neither this farmer nor anybody else in (d) ——— area had ever seen a mirror. So, when (e) ———-farmer looked into (f) ——— mirror, he was surprised to see (g)  —— man looking straight at him. Now, (h) ——— farmer closely (i) ———-resembled his father who had died many years ago. He thought that it was his father (j) ——— inside it and saluted him with love and respect. Jessore-12
Answer: (a) a, (b) a, (c) an, (d) the , (e) the, (f) the, (g) a, (h) the, (i) x, (j) x.
26.Socrates believed that (a) ——-angry man was more of (b)———-beast than human being. He had a wife who used to lose her temper on (c) ———-slightest excuse. One day (d) ———-woman got more furious and began to insult him. He went out and sat on the door step of his (e) ———house. He looked out on the public (f)——- street. The wife found that he was paying (g) ——— least heed to her. So she began to pour hot water on (h) ——-head of Socrates. The passers-by were very amused at (i) ———– incident. They had seen such (j) ——- incident before. Sy-12
Answer: (a) an , (b) a, (c) the, (d) the, (e) x, (f) x, (g) the, (h) the, (i) the, (j) an,

HSC Article New Suggestion

27.Childhood or boyhood is (a) ———-man’s formative period. During this period (b) ——– child receives training from its mother, (c) ———-mother’s tender heart always looks to (d) ———-welfare and well-being of (e) ———child. If during this period (f) ———  mother tries to bring (g) ———–child up carefully and according to her (h)———-best ideas, (i) ——child is sure to grow with its superiors, parents and teachers and love (j) ——— all irrespective of cast creed and colour.Bar-12
Answer: (a) x, (b) a, (c) the, (d) the, (e) a, (f) the/a, (g) the, (h) x, (i) the/a, (j) x.
28.Today women are playing (a) ——- important role in all spheres of (b) ——- life. They are no longer confined within (c)———– four walls of the kitchens. They have come out of their cocoons and are working hand in hand with (d)———-men. They are joining (e) ———– wide range of professions and making a great (f)———– contribution to the economy. Now it has come to (g)—— realisation of all that it is not possible to develop the country keeping women, (h) —– large section of (i) —– population, in (j)——-dark. Chitt-12
Answer: (a) an, (b) x, (c) the, (d) x, (e) a,(f) x, (g) the, (h) a, (i) the, (j) the.
29.(a) ———- ant is (b)———- industrious insect. Bees are also (c) —– industrious insects. If we observe the life of (d)———-successful man, we will find that he is also (e) ———-industrious, (f)———-industrious are appreciated by all. On the other hand, (g) —–idle are disliked by all. So, industry is (h) ———-must to prosper in (i) ———- life. We all know that industry is the key to success and laziness leads us to (j)———-misfortune. Din-12
Answer: (a) an, (b) an, (c) the, (d)a, (e) x, (f) the, (g) the, (h) a, (i) x, (j) x.


HSC Article New Suggestion

30.Bangladesh is (a) ———world’s most densely populated country. Our development efforts are frustrated because of (b) —–great size of our population, (c)____population explosion is (d)-______constant threat to our environment and (e)- society. Her population is growing at such (f)____high rate that (g)_______environment may soon fail to supply (h)— —– people with their minimum necessities. It is indeed (i) ——–alarming situation. Something should be done to change (j)————situation.Dh-11, J.B-09Rajshai Govt. city -11
Answer: (a) the, (b) the, (c) the, (d) a, (e) x, (f) a, (g) the, (h) the, (i) an, (j) the.

 


HSC Article New Suggestion

31.(a)— honest boy is he who never tells a lie, He carries out (b)———– orders of hisparents. He has (c) ———aim in life. He develops (d) ———attitude to serve his nation.
He is (e) ——— active worker who upholds (f)——— interest of his nation above everything. He thinks that he has (g) ———role to play in all matters. We cordially expect such (h) ——- boy to change (i) —- selfish motive of (j)—–people.Co-11
Answer: (a) An, (b) the, (c) an, (d) an, (e) an, (f) the, (g) a, (h) a, (i) the, (j) the.
32.There was (a) — idle man who inherited vast property from his father. He did not like physical labour. As (b) _ _ result, he became very fat and could not move from one place to another. He called in (c) — European doctor, (d)_doctor was very intelligent. He did not prescribe any medicine for (e) — man. He advised him to buy (f)_heavy club and move it in (g) __ air till he got (h)_tired. Following the advice of the doctor, he became (i)_thin from (j)_obese man. Raj-11
Answer: (a) an, (b) a, (c) a, (d) the, (e) the, (f) a, (g) the, (h) x, (i) x, (j) an.

HSC Article New Suggestion

33.“Under the Greenwood Tree” is (a)_song derived from “As You Like It,” (b) _ comedy by  Shakespeare. In this song (c)_writer’s love of nature has found (d)_ eloquent expression, as has, as (e) _     undertone, his deep concern for (f) limitations of (g)_human society. In the forest (h)_only enemy of man is bitter winter and rough weather. Nature has no particular enmity towards man and it treats all equally. The forest is the place for one who is content with (i) — small pressures of life and has (j) —- little ambition. Jessore-11
Answer: (a) a, (b) a, (c) the, (d) an, (e) an, (f) the, (g) x, (h) the, (i) the, (j) x.
34.At present Bangladesh faces (a) _ number of (b) _ problems. Of all these problems (c) _ population problem is (d) _ most acute one. Population is undoubtedly (e) — great asset of (f) — country. But when (g) — country fails to feed and provide them with (h) —- suitable jobs, they become (i) —- burden. Similar is (j) — case with Bangladesh. Chitt-11/Din-13 Govt. Begum Rokya College-23
Answer: (a) a, (b) x, (c) x, (d) the, (e) a, (f) the/a, (g) a/the, (h) x, (i) a, (j) the.

35.I live in (a) — Jigatola near (b) — Rifles Square. When I was (c) — student of  (d) — University of Dhaka, I stayed at Wari in (e) — old Dhaka. Actually, it was in (f) —- Bonogram Lane that originates from (g) —- BCC Road which is a branch of (h) —- Renkin Street, (i) — Bangabhaban and (j) — Baldha Garden are adjacent to this area. Sy-11
Answer: (a) x, (b) x. (c) a,(d) the , (e) x, (f) x, (g) the, (h) x, (i) the, (j) j.
36.We live on (a) — ground floor of (b) — old house on (c) — river Kirtankhola. We are very much afraid of (d) — burglars (wmu‡aj †Pvi) and always lock up (e) — house very carefully before we go to (f) —- bed. We also take (g) — precaution of looking under (h) — bed to see if (i) — burglar is hiding there. We know modern burglars do not hide under beds, but we go on looking just (j) —- same. Bar-11
37.You must have heard (a)_name of Kazi Nazrul Islam. He is our national poet. He is known as (b) —- rebel poet. He was born in (c)_poor family. He passed his boyhood in great hardship. When (d) _ _ First World War broke out, he joined (e) _army. After (f)_war, he began to write poems. He wrote specially for (g) — oppressed and down trodden people. He is called (h) _ Shelley of Bengali literature. His poems and songs inspired (i) _ Bangalees in (j) _ War of liberation. Din-11
Answer: (a) the (b) the, (c) a, (d) the, (e) the, (f) the, (g) the, (h) the, (i) the, (j) the.

HSC Article New Suggestion

38.(a) ————— Morning walk is a good habit for all classes of people. It is (b) ———simple exercise and good for health and (c)———–mentality. In the morning, (d) ———- air is fresh and free from any kind of noise and pollution. This pure (e) –— environment makes an effect on (i)———–walkers’ health and mind, when (g)——-— man enjoys (h)—— – beauties and solemnity of (i) ———nature in (j)———– morning.DH-10
Answer: (a) x, (b) a, (c) x, (d) the, (e) x, (f) the, (g) a, (h) the, (i) x, (j) the.
39.It is (a)————known fact that English is (b)————-international language. (c).—— language used by international community is important. Statistics show that 350 million people speak English as (d)—–—— first language and another 300 million use it as (e)———— second, language. It is (f)——-official language in more than 60 countries of the world. Once it was also (g)————official language of our country. Most of (h)———– books of science and technology are written in English, So (i)———– importance of learning English beggars description. It is (j)———must. Co-10
Answer: (a) a, (b) an, (c) the , (d) the , (e) the, (f) an, (g) the, (h) the, (i) the, (j) a.

40.Though newspaper is not always (a)———— unmixed blessing, it is (b) —————-most
useful thing in our life. We rarely think of (c) ————-day without reading (d) ———-,
newspaper. Reading newspaper is one of (e) —-——good habits of a man. We shall be like (f)———— frog in a dark well if we neglect developing this habit. However, some people prefer (g)————electronic media to reading (h) ——————- newspaper. But (i) ————newspaper offers more to its readers than (j)—————electronic media.Raj-10, DH-2013
Answer: (a) an, (b) the, (c) a, (d) a, (e) the, (f) a, (g) x, (h) x, (i) a, (j) the.

HSC Article New Suggestion



41.Once you have completed (a)———-initial diagnosis of your students, you are faced with selecting subject-matter appropriate to their (b)———-interests, abilities, and personal – social adjustment as well as to your own teaching objectives. Frequently, (c) ————– selection and planning of content are not seen as integral (d)———-parts of (e) ———- evaluation process, (f) ———– techniques you select to evaluate how well you and your students have achieved your objectives are inextricably bound to (g)———– subject-matter used to teach these objectives. In (h) ———-sense, you must evaluate (i)——— subject-matter itself to (j) ———-determine if it is appropriate for your objectives.Jessore-10
Answer: (a) an/the, (b) x, (c) x/the, (d) x, (e) an, (f) the, (g) the, (h) a, (i) the, (j) x.
42.Providing enough energy to meet (a) ————ever-increasing demand is one of (b)————
-gravest problems (c)—world is now facing. Energy is (d)———— key to (e) ——–industrialized economy, which calls for (f)———– doubling of electrical output every ten to twelve years. Meanwhile (g) ———– days of cheap abundant and environmentally acceptable power may be coming to (h)———end. Coal is plentiful but polluting, natural gas is (i)———–scarce, oil is not found everywhere. Nuclear power now appears (j)————-costly and risky. Sy-10
Answer: (a) the, (b) the, (c) the, (d) the, (e) the, (f) the, (g) the, (h) an, (i) x, (j) x.
43.Cellular radio telephone, also called cellular telephone or cell phone provides voice telephone and other services to (a)———–mobile users. Cellular telephones primarily operate like portable or cordless telephones. However, unlike conventional wire-based cordless phones, cell phones are completely portable and do not require (b) ————jack to access (c) ————-wire-based networks operated by local telephone companies, (d)————– new generation of services for cell phones include video conferencing and (e)——– internet access with (f) ———— ability to send e-mail. Cellular telephones have become very popular with (g) —————professionals and (h) — consumers as (i) —- way to communicate easily. It has been (j) —– alternative to conventional wire-based services. Bar-10
Answer: (a) the, (b) a, (c) the, (d) the, (e) x, (f) the, (g) the, (h) the, (i) a, (j) an.
44.James Norman Hall was (a)————American writer. He wrote (b).————–story about(c)……….wonderful piece of business that took place between him and a farmer. While in (d)————-Tahiti, he was short of (e)——— money and rented (f)———— one room house about 22 kilometres from (g)———— town. He was doing (h)—–interesting writing there. To save money he wanted to make (i)——–vegetable garden in front of his house. But (j)——-land was full of ants and land-crabs. They foiled all his attempts. Chi-10
Answer: (a) a, (b) a, (c) a, (d) x, (e) x, (f) a, (g) the, (h) an, (i) a, (j) the.
45.We know (a)——– man is (b)———-rational creature. It is (c)———-rationality in him which makes him (d) ———– different species. He can differentiate between (e)——–right and (f) ———–wrong. This is why (g)———– man is considered (h)———–best creation of (i) ———-creator of (j)————universe. Din-10
Answer: (a) x, (b) a, (c) the, (d) a, (e) x, (f) x, (g) x, (h) the, (i) the , (j) the.

HSC Article New Suggestion

46.A brilliant student is (a) — asset. One day he may be (b)——engineer or (c)—–M.B.B.S.doctor. He makes (d)—–best use of his time. He makes a proper division of his time and does his duties accordingly. He knows that youth is (e)—-golden period of (f) —- life. He has (g) — aim in life. He knows that (h) – life without (i) — aim is like (j) — ship without a rudder. DH-09.
47.(a) —–idle man and (b) —–active man cannot be equal. We know (c)—–story of (d) —–ant and (e)– grasshopper, (f)-ant was industrious. On the other hand, the grasshopper was really (g) —–lazy. The ant knew that (h) —–industrious shine. On (i)——–contrary, (j) —–lazy suffer in life. Co-09/co-14 Comilla Govt. college-08
Answer: (a) an, (b) an, (c) the, (d) an, (e) a, (f) the, (g) x, (h) the, (i) the, (j) the
48.Bangladesh is a land of (a) ——-scenic beauty, (b) ——-land, (c) — rivers and the forests are (d) ——— sources of this beauty. Geographically Bangladesh can be divided into four regions. In many places there are a lot of amazing beautiful spots. There are many historical places also. For this reason, (e) ——-tourism business can flourish here, (f) ——-wild animals of (g) ——-Sundarbans are also (h) ——-great asset. Tourism can play (i) ——-vital role in national economy. But it is still in its tender age. So, we have to cross (j) ——-long way. Raj-09/ Mymensingh girls’College-29

HSC Article New Suggestion

49.Bangladesh is (a) ————-world’s most densely populated country. Our development efforts are frustrated because of (b) —— great size of our population, (c)————-population explosion is (d) ————-constant threat to our environment and (e)———-society. Here population is growing at such (f) ——-high rate that (g)——environment may soon fail to supply (h)——-people with their minimum necessities. It is indeed (i) ———alarming situation. Something should be done to change (j)————-situation. Jessor-09
Answer: (a) the, (b) the, (c) the, (d) a, (e) x, (f) a, (g) the, (h) the, (i) an, (j) the.


50.Newspaper plays (a) ———important role in our society. It is (b)——–most useful thing in our modern life. We cannot think of (c)——–day without it. To read news paper is (d) ——– good habit, (e) ——– more we read newspaper (f) ——– more we can acquire knowledge. If we don’t read it, we shall be (g) ——–frogs in (h) ——–dark well. It is (i) ——–looking glass of (j)——–modern world. Sy-09
HSC Article New Suggestion
51.When (a) ———— great poet, Ferdousi, began to write (b).—— Shahnama, the sultan promised him (c) ————piece of gold for each (d)   ———-verse. When (e) ——– epic was finished, it contained sixty thousand (f) ———— verses. Instead of giving gold coins, he offered the poet only sixty thousand silver (g) ————- coins. The poet refused to take the silver coins and left the court with (h)——broken heart. He was (i)—–aggrieved man. Later on the sultan realised that he had made (j)——blunder. Bar-09
52.An angry man is not liked (a) —— even by (b) —— idiot. There is difference between the educated and (c) – uneducated. An educated (d) —— person should come forward to educate (e)—— uneducated. On the other hand (f)–rich man should have (g) —— sympathy for (h) —— poor there is difference between (i)—— poor man and (j) —— rich man. Chitt-09
53.We were returning home. On (a)——–way we met (b) ———little girl. She was selling (c) —— flowers on (d) ———street. She requested us to buy (e)——–flower. My mother is (f)——–kind-hearted woman, (g)——–motherly affection rose at (h)——— sight of her. She gave her (i) ——— ten taka note and bought some flowers. We should be kind to (j) — — helpless. Din-09