Wednesday , May 12 2021
https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2020/11/Voice-Change-Primary-Assistant-Teacher-Job-English.jpg

Voice Change- Primary Assistant Teacher Job English

 

 আসসালামু আলাইকুম। প্রাইমারি সহকারি শিক্ষক নিয়োগের বিশাল বিজ্ঞপ্তি প্রকাশ করা হয়েছে। যা হাজারো বেকারের কর্মসংস্থানের সুযোগ তৈরি করেছে। প্রকৃতপক্ষে হাজারো মেধাবীরা এই বিজ্ঞপ্তির জন্য অপেক্ষা করছেন। আমি বিশ্বাস করি Voice Change- Primary Assistant Teacher Job English আপনাদের জন্য সহায়ক হবে।

 



প্রিয় পাঠক,  আপনাদের স্বপ্ন পূরণে একধাপ এগিয়ে রাখতে আমার ক্ষুদ্র প্রয়াস।  আমি প্রাইমারি সহকারী শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার ইংরেজি অংশ নিয়ে নিয়মিত Content তৈরি করবো। যা আপনাদের জন্য সহায়ক হবে বলে আমার বিশ্বাস।

 

 

1. Passive form of the sentence “Some children were helping the wounded man”. (প্রা: স: শি:- ২০১৮) (স্থগিত-২০১৪)

(a) The Wounded man was to be helped by the wounded man.

(b) The wounded man was helped by some children.

(c) The wounded man was helping some children.

(d) The wounded man was being helped by some children. 

Answer: (d)

 




দারাজ থেকে পণ্য কিনলে পাবেন ফ্রি শিপিং সুবিধা। পছন্দের পণ্য অর্ডার করতে ক্লিক করুন এখানে



2. Identify the correct passive form of – He is going to open a shop. (প্রা: স: শি:- ২০১৮) (স্থগিত-২০১৪)

(a) He is being gone of open a ship.

(b) A shop is being gone opened by him.

(c) A shop will be opened by him.

(d) A shop is going to be opened by him.

Answer: (d) 

Voice Change- Primary Assistant Teacher Job English

 

 

3. What is the passive voice of ” Who did this”?(প্রা: স: শি:- ২০১৮) (স্থগিত-২০১৪)

(a) By whom this has been done?

(b) Whom did this?

(c) By whom was this done?

(d) Who has done this?

Answer: (c)

4. Correct passive form of- “I have to do it”. (প্রা: স: শি:- ২০১৮) (স্থগিত-২০১৪)

(a) It has to be done by me.

(b) It is to be done by me.

(c) Let it be done by me.

(d) It has to be done to me.

Answer: (a)




 

Voice Change- Primary Assistant Teacher Job English

 

5. I know that he did the work- বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিত Voice কি হবে? (Pre-primary- FFC- 2016)

(a) It was known to me that the work has been done by me.

(b) It was known to me that the work had been done by him.

(c) It was known to me that the work was done by me.

(d) It was known to me that the work was done by him.

Answer: (d)

 

6. ‘He taught me to read Arabic’. বাক্যটির Passive Form হবে- (Pre-primary- FFC- 2016)

(a) I was taught by me to read Arabic.

(b) I have been taught by him to read Arabic.

(c) I have been taught by him to read Arabic.

(d) I was being taught by him to read Arabic.

Answer: (a) 

7. Which one is correct form of “Who gave you this pen?” (pre-primary- 2015)

(a) By whom have you been given this pen?

(b) By whom were you got this pen?

(c) By whom were you given this pen?

(d) By whom was you given this pen?

Answer: (c) 

8. Choose the correct passive voice: His behaviour worried us. (pre-primary-2015)

(a) We are worried with his behaviour.

(b)We have been worried by his behaviour.

(c) We are worried about his behaviour.

(d) We were worried by his behaviour.

Answer: (d)




 

9. Identify the correct passive form of – He is going to open a shop. (pre-primary-2015)

(a)  A shop is going to be opened by him.

(b)  He is being gone of open a ship.

(c) A shop is being gone opened by him.

(d) A shop will be opened by him.

Answer: (a)

 

Voice Change- Primary Assistant Teacher Job English  

10. Choose the correct form (passive) of- ‘Who will do the work?’ (Pre-primary- 2015)

(a) Who will be done the work?

(b) Who will done the work?

(c) By whom will the work be done?

(d) Whom will the work be done?

Answer: (c)

 

11. ‘He took me there.’ The passive voice is- (pre-primary-2015)

(a) I was taken there by him.

(b) I was to be taken there by him.

(c) I should be taken there by him.

(d) He was trying to take me there.

Answer: (a) 

12. Correct passive form of- “I have to do it”. (Pre-primary-2015)

(a) It has to be done to me.

(b)  It has to be done by me.

(c) It is to be done by me.

(d) Let it be done by me.

Answer: (b)

 

 


 

 

 

 

 

 

About Md Rasel

Check Also

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/04/BCS-English-Literature-Previous-Years-Questions-1.jpg

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

This article is about BCS English Literature Previous Year’s Questions-1. BCS Previous year’s questions are …

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/04/Singular-Plural-Form-of-Foreign-Words-1.jpg

Singular & Plural Form of Foreign Words

বিদেশি শব্দ থেকে উৎপত্তি Singular Number ও Plural Number খুব মুশকিলের ব্যাপার হয়ে দাঁড়ায়। তাছাড়া …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *