Monday , June 14 2021
https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/04/BCS-English-Literature-Previous-Years-Questions-1.jpg

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

This article is about BCS English Literature Previous Year’s Questions-1. BCS Previous year’s questions are most important. Because BPSC repeats a number of questions from previous year’s question.
That’s why BCS English Literature Previous Year’s Questions-2 is also important for every BCS examination. If you want to make your dream true, you must practice BCS Previous year’s questions again and again.



 

Read More: BCS English Literature Previous Year’s Question-2

 

1. ‘David Copperfield’ is a/an — novel.
Ans:  Victorian

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

ব্যাখ্যা: ১৮৫০ সালে  Devid Copperfield প্রকাশিত হয়। অপশনে উল্লেখিত Victorian Age (1832-1901); Elizabethan Age (1558-1603); Romantic Age (1798-1832); Modern Age(1901-1939)। অতএব Devid Copperfield হলো Victorian novel. Devid Copperfield হলো ভিক্টোরিয়ান যুগের বিখ্যাত ঔপন্যাসিক Charles Dickens এর লেখা একটি Autobiographical (আত্মজীবনীমূলক) উপন্যাস। এ উপন্যাসে লেখক তাঁর সৎ বাবার নির্মম অত্যাচারের কাহিনী বর্ণনা করেন। Charles Dickens রচিত উল্লেখযোগ্য উপন্যাসগুলোর মধ্যে রয়েছে- Greate Expectations, Oliver Twist, The Old Curiosity Shop, A Chrismas Carol, The Pick-Wick Papers, A Tale of Two Cities, Hard Times, Bleak House, Our Mutual Friend, Joan of Arc. ইত্যাদি।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

2. ‘Elegy Written in a County Churchyard’ is written by-
Ans: Thomas Gray
ব্যাখ্যা: Elegy Written in the Country Churchyard- Elegy টি ১৭৫১ সালে রচনা করেন  Graveyard Poet খ্যাত Thomas Gray।  তিনি একজন বিখ্যাত ইংরেজ কবি। তিনি জন্মগ্রহণ করেন ১৭১৬সালে এবং মারা যান ১৭৭১। তাঁর  রচিত বিখ্যাত কবিতা- Ode on a Distant Prospect of Eton College; Ode on the Death of a Favourite Poet ইত্যাদি।
Answer: (b) Thomas Gray

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

3. Shakespeare’s ‘Measure for Measure’ is successful —
Ans:  comedy
ব্যাখ্যা: ‘Father of English Literature’ খ্যাত William Shakespear কে ‘Bard of Avon’ও বলা হয়। কেননা তিনি Avon-এর Stradford এ ১৫৬৪ সালে ২৩ এপ্রিল জন্ম গ্রহণ করেন। তাঁর রচিত উল্লেখযোগ্য Comedy- ‘ The Merchant of Venice; As You Like It; The Mid Summer Nigth’s Dream; All’s Well That Ends Well; The Comedy of Errors; The Taming of the Shrew; Measure for Measure; Lover’s Labour’s Lost; Twelfth Night; Much Ado About Nothing ইত্যাদি। তাঁর Tragi-Comdey- The Tempest; Cymbeline; Winer’s Tale.   তিনি ১৬১৬ সালে ২৩  এপ্রিল মৃত্যবরণ করেন।



4. The Romantic Age in English Literature begins with the publication of —
Ans:  Preface to Lyrical Ballads
ব্যাখ্যা: ‍S.T. Coleridge ও W. Wordsworth সম্মিলিতভাবে ১৭৯৮ সালে ‘Preface to Lyrical Ballads’ রচনা করেন। এটি রচনার মধ্য দিয়েই শুরু হয় Romantic Age । অপশনে উল্লেখিত Prefce to Shakespear  হচ্ছে Samuel Jonson রচিত একটি Literary Criticism. অন্যদিকে The Rime of The Ancient Mariners রচনা করেন Samuel Tailor Coleridge. 

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

5. Which of the following books is written by Thomas Hardy.
Ans: The Return of the Native.
ব্যাখ্যা: Vanity Fair লিখেছেন Makepeace Thackery। The Return of the Native- লিখেছেন  Thomas Hardy। অন্যাদিকে Pride and Prejudice লিখেছেন Jaun Austine। আর Oliver Twist- লিখেছেন  Charles Dickens। অতএব এখানে উত্তর হচ্ছে (b) The Return of the Native।  Victorian Age এর অন্যতম বিখ্যাত Novelist- Thomas Hardy 1878 সালে রচনা করেন The Return of the Native. তাঁর উল্লেখযোগ্য উপন্যাসগুলো হলো-  The Return of The Native, Tess of the D’Urbervilles, Far from the Madding Crowd, Under the Greenwood Tree ইত্যাদি।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

6. ’Shylock’  is a character in the play-
Ans: The Merchant of Venice

7. ‘Vanity Fair’ is a novel written by-
 Ans: William Makepeace Thackeray

8. ‘Pip’ is the protagonist in Charles Dickens’ novel-
 Ans: Great Expectations

9. ‘Lady Chatterley’s Lover’ was written by the author of-
Ans: The Rainbow

10. Adela Quested and Mrs. Moore are characters from the novel-
Ans:  A Passage to India

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

11. ‘Time held me green and dying
Though I sang in my chains like the sea.’ These lines have been quoted from Dylan Thomas’ poem-
Ans: Fern Hill



12. Was this the face that launch’d a thousand ships,
And burnt the topless towers of Ilium?’ Who speaks the famous lines?
Ans: (c) Faustus

13.The Character ‘Alfred Doolittle’ is taken from Shaw’s play titled-
Ans: Pygmalion

14. ‘What’s in a name? That which we call a rose By any name would smell as sweet’–
Ans:  Juliet
 15. ‘Man’s love is of man’s a thing apart,Tis woman’s whole existence.’- This is taken from the poem of — said by-
    Ans:  Lord Byron
16. Who translate ‘Robaiyat of Omar Khayyam’ into English?
Ans:  Edward Fitzgerald
17.‘Ulysses’ is a novel written by-
     Ans:  James Joyce

18.The short story ‘The Diamond Necklace’ was written by-

Ans: Guy de Maupassant

19. ‘All the perfume of Arabia will not sweeten this little hand.’- who said this?
Ans: Lady Macbeth

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

20. ‘Where are the songs of Spring” Aye, where are they? Think not of them. thou hast thy music too.’ – who wrote this?
Ans: John Keats
21. Who is the central character of ‘Wuthering Heights’ by Emily Bronte?
Ans:  Heathcliff
22. ‘The old order changeth, yielding place to new.’- This line is extracted from Tennyson’s poem-
Ans:  Morte d’ Arthur


23. Who wrote the poem ‘The Good Morrow’?
Ans: John Donne

24. Who is the author of ” A Farewell to Arms”?
Ans: Ernest Hemingway.
ব্যাখ্যা: Ernest Hemingway রচিত ” A Farewell to Arms” উপন্যাসে যুদ্ধাবস্থায় নর-নারীর পেমের সংকটকে সুন্দরভাবে ফুটিয়ে তু্লেছেন।

25. Who is the author of ” Animal Farm”?
Ans:  George Orwell.

ব্যাখ্যা:  George Orwell ভারতে জন্মগ্রহণকারী ব্রিটিশ নাগরিক। George Orwell এর প্রকৃত নাম Eric Arthur Blair(1903-1950).

26. Who is the author of ” India Wins Freedom”?র্
Ans:  Abul Kalam Azad.

27. “Justice delayed is justice denied –বিলম্ব বিচার বিচারের নামে প্রহসন।” was stated by—-?
Ans:  Gladstone.

28. The author of “For Whom the Bell Tolls”?
Ans: Ernest Hemingway.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

29. Who is the poet of Victorian Age?
Ans:  Robert Browning/ Mathew Arnold.
ব্যাখ্যা:  Victorian Age(1832-1901), Queen Victoria নামে এ যুগের নামকরন করা হয়। এ যুগের অরেক নামঃ
মনে রাখার কৌশলঃ সাকিবের ব্যাটে (BAT) ব্যাপক স্ট্রোক আছে।
B → Browning
A → Arnold
T → Tennyson.

 



30. Who is the most famous satirist in English literature?
Ans:  Jonathan Swift.

31.Who is the modern philosopher who was awarded Noble Prize for literature?
Ans: Bertrand Russel.

32.Who is the greatest modern English dramatist?
Ans:  G. B. Shaw.

33. ” Caesar and Cleopatra” is—-
Ans:  a play by G. B.Shaw.

34. What is the real name of O’ Henry?
Ans:  William Sydney Porter.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

 

Theme & Template

35. The literary work ” Kubla Khan” is—–
Ans:  a verse by S. T. Coleridge.

36. “Tom Jones ” by Henry Fielding was first published in—–
Ans:  the 1st half of 18th century. *** (1749)

37. “The Rainbow” is—-
Ans:  a novel by D. H. Lawrence.

38. ” Paradise Lost” attempted to ____
Ans:  Justify the way of God to man.

29.Who wrote ”Beauty is truth, truth beauty ”?
Ans:  John Keats.

40. Who is known as poet and painter?
Ans:  William Blake.

41. Which literary writing is connected with medical theory?
Ans: Comedy of Humours.

 



42. The poet Laureates is—-
Ans:  the court poet of England.

43. The first English dictionary was completed by—–
Ans:  Samuel Johnson.

44. Which of the following ages in literary history is the latest?
Ans: Georgiana Age

45. A fantasy is—–
Ans:  an imaginary story.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-1

46. In which century was the Victorian period?
Ans:  19th century.

47.Shakespeare is mostly known for his—–
Ans: Plays.

48.Any one of the following pairs are literary collaborators—–
Ans: Eliot and Pound.

49. Browning was the composer of the poem—-
Ans: Andrea del Sarto.

50.”If winter comes, can spring be far behind –“যদি শীতকাল আসে, তবে বসন্ত কী আর দূরে থাকতে পারে বল?” -these lines were written by—–
Ans:  Shelley.

51.”TheTempest” and The Mid Summer Night’s Dream ” are written by —–
Ans: William Shakespeare.

52.” David Copperfield ” and ” The Tale of two Cities ” are written by—-
Ans: Charles Dickens.

53.To be or not to be, that is the——-
Ans: question.



About Md Rasel

Check Also

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/05/Identify-The-Word-That-Can-Be-Used-Both-As-Singular-Plural-01-1.jpg

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

আসসালামু আলাইকুম, ৪১ তম বিসিএস ইংরেজি Solution এ আজ আমাদের নির্ধারিত Question টি হচ্ছে- Identify …

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/05/Nouns-with-Two-Meanings-in-Singular-but-Only-One-in-Plural.jpg

Nouns with Two Meanings in Singular but Only One in Plural

Number থেকে প্রতি বছর BCS সহ বিভিন্ন Competitive পরীক্ষায় বিভিন্নভাবে প্রশ্ন থাকে। কখনো Simple কিছু …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *