Monday , September 27 2021
https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/04/BCS-English-Literature-Previous-Years-Questions-2-1.jpg

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

This article is about BCS English Literature Previous Year’s Questions-2. BCS Previous year’s questions are most important. Because BPSC repeats a number of questions from previous year’s question.
That’s why BCS English Literature Previous Year’s Questions-2 is also important for every BCS examination. If you want to make your dream true, you must practice BCS Previous year’s questions again and again.


BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

 

Read More: 36th BCS English Solution with Explanation

1. ‘Frailty thy name is woman’- is a famous dialogue of-
Ans:  W. Shakespeare
ব্যাখ্যা: ‘Frailty, thy name is woman’ – এই dialogue টি William Shakesprear এর বিখ্যাত Tragedy ‘Hamlet’ থেকে নেয়া। এটি Hamlet এর প্রথম Soliloquy এর অংশ। এই উক্তিটি Hamlet তার মাকে উদ্দেশ্য করে করেছেন। এই উক্তিটি দ্বারা ইঙ্গিত করা হয় যে, নারীরা পুরুষের চেয়ে দুর্বল।
Women are weaker than men.অন্যদিকে Shakespear এর সমসাময়িক Dramatist হলেন Christopher Marlow. তাঁর বিখ্যাত নাটক Doctor Faustus.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

2. The poem ‘The Solitary Reaper’ is written by-
(b) W. Wordsworth
ব্যাখ্যা: ‘The Solitary Reaper’ হচ্ছে একটি Romantic Poem. আর এটি রচনা করেন বিখ্যাত Romantic যুগের Poet William Wordsworth. তাঁর উপাধিগুলো হচ্ছে- Poet of Nature, Poet of Childhood, Believer in Pantheism. তাঁর উল্লেখযোগ্য কবিতা- The Solitary Reaper, Written in March, The Daffodils, The Lucy Poems, Tintern Abbey, Michael, To Milton, Immortality Ode, The Excursion ইত্যাদি।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

3. ‘The Merchant of Vanice’ is a Shakespearean play about:
Ans:  a Jew
ব্যাখ্যা: The Marchent of Venice এর  Shylock একজন ইহুদি  Money Lender. সে অন্য এক ইহুদি ব্যবসায়ী Antonio কে কঠিন শর্ত  সাপেক্ষে ঋণ দিয়েছিল। ঋণ পরিশোধে ব্যর্থ  হলে, শাইলক চুক্তি অনুযায়ী Antonio এর শরীর থেকে এক পাউন্ট মাংশ কেটে নিতে চেয়েছিল।
কিন্তু Portia নামক এক বিচারক তাকে এই বলে রক্ষ করে যে, শাইলক চুক্তি অনুযায়ী এ্যন্টনিওর শরীর থেকে এক পাউন্ট মাংশ কেটে নিতে পারবে, তবে কোন রক্তপাত করতে পারবে না। কেননা শর্তে রক্তপাতের কথা উল্লেখ ছিল না।এই নাটকের আরেকটি গুরুত্বপূর্ন চরিত্র হচ্ছে Bassanio. আর William Shakespear এর Othello নাটকটি Moor সর্ম্পকে।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

4. The play ‘Candida’ is by-
Ans: G.B Shaw
ব্যাখ্যা: Candida হচ্ছে একটি Comedy।যা Goerge Barnard Shaw ১৮৯৪ সালে রচনা করেন। G.B Shaw (1865-1950) একজন বিখ্যাত আইরিশ Playwright and a critic. তিনি ১৯২৫ সালে English Literature এ নোবেল পুরস্কার লাভ করেন।
তার উপাধি The greatest modern English Dramatist এবং The father of modern English literature বলা হয়। তাঁর উল্লেখযোগ্য রচনা- Candida, Pygmalion, Caeser and Cleopatra, Man and Superman, Arms and the Man, Mrs Warren’s Profession, The Apple Cart, Doctor’s Dilemma, Androcles and The Lion.


BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

5. Which of the following writers belongs to the romantic period in English Literature?
Ans:  S.T. Coleridge
ব্যাখ্যা: Alfred Lord Tennyson এর জীবনকাল ১৮০৯-১৮৯২। তিনি একজন Victorian কালের কবি। কারন Victorian Age এর ব্যাপ্তি ১৮৩২-১৯০১। Alexander Pope এর জীবনকাল ১৬৮৮-১৭৪৪।
তিনি একজন Neo-Classical Age এর কবি। কারন Neo-Classical Age এর ব্যাপ্তি ১৬৬০-১৭৯৮।
আর John Dryden এর জীবনকাল 1631-1700। তিনিও একজন Neo-Classical Age এর কবি। কারন Neo-Classical Age এর ব্যাপ্তি ১৬৬০-১৭৯৮। S.T Coleridge এর জীবনকাল ১৭৭২-১৮৩৪। তিনি একজন Romantic Age এর কবি। কেননা Romantic Age এর ব্যাপ্তি ১৭৯৮-১৮৩২

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

6. London Town is found a living being in the works of –
Ans: Charles Dickens
ব্যাখ্যা: Victorian Age এর বিখ্যাত Novelist- Charles Dickens তাঁর প্রায় সকল উপন্যাসেই London কে ঘিরে কাহিনী রচনা করেছেন। যেমন- A Tale of Two Cities, এ তিনি London ও Paris শহরকে নিয়ে ব্যাপক আলোচনা করেছেন। তাছাড়া তাঁর The Pickwick Papers, Oliver Twist, David Copperfield, Great Expectations প্রভৃতি Novel এ  তিনি কোনো না কোনো ভাবে London শহরকে উপস্থাপন করেছেন।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

7. ‘Child is the father of man’ is taken from the poem of –
Ans: W. Wordsworth
ব্যাখ্যা: Child is the father of Man এই লাইনটি Romantic Poet William Wordsworth রচিত My Heart Leaps up When I Behold কবিতা থেকে নেয়া।

8. ‘Man is a political animal’- who said this?
Ans:  Aristotle
ব্যাখ্যা: বিখ্যাত দার্শনিক Aristotle এর The Politics নামক গ্রন্থ থেকে নেয়া হয়েছে এই Man is a political animal উক্তিটি। 

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

9. Who is known as ‘the poet of nature’ in English Literature?
Ans:  William Wordsworth
ব্যাখ্যা: Lord Tennyson কে বলা হয় Poet Laureate of Great Britain and Ireland. John Milton কে বলা হয় Epic Poet. William Wordsworth কে বলা হয় Poet of Nature. John Keats কে বলা হয় Poet of Love. 

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

10. ‘A Passage to India’ is written by-
Ans:  E.M Forster
ব্যাখ্যা: A Passage to India- E.M Foster এর একটি বিখ্যাত উপন্যাস। British Raj ও ১৯২০ সালের Indian Independent Movement এর উপর ভিত্তি করে এ উপন্যাসটি রচনা করেন। E.M Forster was a lifetime bachelor.  তাঁর অন্যান্য রচনগুলো হচ্ছে- The Longest Journey, Aspect of Novel, Where Angels Frear to Tread, Murice, Howards End ইত্যাদি।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

11.‘Gitanjali’ of Rabindranath Tagore was translated by-
Ans: W.B. Yeats
ব্যাখ্যা: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর ‘গীতাঞ্জলি’ নামন কব্যগ্রন্থটি ইংরেজি অনুবাদটি নিজেই করেন। William Butler Yeats একজন বিখ্যাত আইরিশ কবি ও নাট্যকার। তিনি ১৯২৩ সালে সাহিত্যে নোবেল পুরস্কার লাভ করেন। তবে William Butler Yeats গীতাঞ্জলি অনুবাদে ব্যাপক ভুমিকা রাখেন এবং অনূদিত কাব্যগ্রন্থটির অর্থ্যাৎ ‘Song Offering’ এর Introduction টিও তিনি লিখেন।
ফলে গীতাঞ্জলি কাব্যগ্রন্থটির সঙ্গে তাঁর নামটি বিশেষ ভাবে জড়িত । W.B Yeats   এর বিখ্যাত রচনগুলো- The Tower, The Cat and The Moon, The Lke Isles of Innisfree, The Fidler Of Donney, Lord of Harts, Byzantium, A Full Mooon in March ইত্যাদি।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

12. Who of the following writers was not a novelist?
Ans:  W.B. Yeats
ব্যাখ্যা: Charles Dickens (1812-1870) একজন বিখ্যাত Novelist। W.B Yeats (1865-1939) একজন বিখ্যাত আইরিস কবি। James Joyce (1882-1941) একজন আইরিস কবি ও Novelist. Jane Austen (1775-1817) একজন মহিলা Novelist. 

13. The play ‘The BIrthday Party’ is written by-
Ans:  Harold Pinter

14. Who is the author of the first scientific romance ‘The Time Machine?
Ans:  H.G. Wells

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

 



 15. ‘Why, then, ’tis none to you, for there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.’ This extract is taken from the drama-
Ans:  Hamlet

16. ‘Made weak by time and fate, but strong in will
To strive, to seek, to find, and not to yield’ is taken from the poem written by-
Ans: Alfred Tennyson

17. Who is not a romantic poet?
Ans: T.S. Eliot

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

18. In Shakespeare’s play Hamlet, Hamlet was prince of-
Ans: Denmark

19. The poem ‘The Love Song of J Alfred Prufrock’ is written by-
Ans:  T.S. Eliot

20. Who wrote Dr. Zhivago?
Ans: Boris Pasternak  

21. ‘For God’s sake hold your tongue, and let me love.’ occurs in a novel by?
Ans:  সঠিক উত্তর নাই (John Donne হবে সঠিক উত্তর)। তবে Robindronath tagore ও উত্তর ভাবা যায় কারণ রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর তার রচিত শেষের কবিতা উপন্যাসে বাক্যটির ভাবানুবাদ করেছেন।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

22. ‘The Rape of the Lock’ by Alexander Pope is a/an-
    Ans: mock-heroic poem
23. Which of the following is not an American poet?
     Ans:  W.B Yeat
24. William Shakespeare was born in —
      Ans:  1564

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

25. Tennyson’s ‘In Memoriam’ is an elegy on the death of–
      Ans: Arthur Henry Hallam
26. ‘Sweet Helen’ make me immortal with a kiss.’
       Ans: Doctor Faustus

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

27. I have a——- that one day this nation will live.
Ans: dream.

28 . Who wrote the lines–” all at once I saw/ a host of golden daffodils “?
Ans: William Wordsworth.

29. Who among the following writers is not a Nobel Laureate?
Ans: Graham Green.

 

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

 



30. The play ” Arms and the Man” is by—–
Ans: G.B. Shaw.

31. “Othello is a Shakespeare’s play about—–
Ans:  A Moor.
ব্যাখ্যা: Othello, Shakespeare এর একটি Tragic Play.
নায়ক Othello, নায়িকা Desdemona. Othello খুব ভালোবাসতো Desdemona কে। আর এই ভালোবাসার নিদর্শন বা Token of Love হিসেবে দিয়েছিলো একখানা রুমাল বা Handkerchief. কিন্তু villain ইয়াগো (Iago) এই অকৃত্রিম ভালোবাসার শত্রু হয়ে দাঁড়ালো।

ঘটনাক্রমে রুমালটি ইয়াগোর হস্তগত হয়। আর এই সুযোগে সে Desdemona এর বিরুদ্ধে Othello এর কাছে পরকীয়ার অভিযোগ আনে।
অতিরিক্ত ভালোবাসতো বলে Othello এই কষ্ট সহ্য করতে পারেনি। ফলে সে তার প্রিয়তমা স্ত্রী Desdemona কে হত্যা করে।।।
কিন্তু সত্য জানতে পেরে সে আত্মহত্যা কর।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

32. The poem ” Isle of Innisfree ” is written by——-
Ans: W. B. Yeats.

33. ” Rider to the Sea” is——
Ans: a one-act play.

34. Who is the writer of Elizabethan period?
Ans:  Christopher Marlowe.

35.To be, or not to be, that is the question —- is a famous dialogue from—-
Ans: Hamlet.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

ব্যাখ্যা: Hamlet”, Shakespeare এর জনপ্রিয় একটি Tragedy.
Hamlet নিজেই নায়ক। ভালোবাসার মতোই হৃদয়বান নায়ক সে। নায়িকা Ophelia-র প্রতি তার ভালোবাসা কম ছিলো না।।ডেনমার্কের যুবরাজ Hamlet কিন্তু পিতৃহারা ছেলে (তার চাচা Claudius তার বাবাকে হত্যা করে রাজ্য দখল করে এবং তার মাকে বিয়ে করে ফেলে) কি আর চাইলেও ত্যাগী প্রেমিক হতে পারে?
মায়ের প্রতি বিরক্ত হয়ে Hamlet বলেছিলো – ” Frailty (noun), thy name is woman.”
সবশেষে, Ophelia পানিতে ডুবে, Hamlet এর মা Gertrude বিষপানে, Claudius Hamlet এর হাতে এবং Hamlet তার প্রিয়তমা Ophelia- র ভাই Laertes এর হাতে নিহত হয়।।।রাজার শঠতার কারণে Hamlet-এর রক্ষিত বিষপানে রাণী মারা যায়। Hamlet হত্যা করে রাজাকে।এভাবেই বিয়োগান্তক পরিণতি নেমে আসে দুটি অভিজাত পরিবারে।

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

এই করুণ কাহিনি বিশ্বকে জানাতে বেঁচে ছিলো শুধু Horatio.“To be or not to be that is the question” – Hamlet. এই উক্তিটি দ্বারা Hamlet-এর সিদ্ধান্তহিনতার বহিঃপ্রকাশ ঘটেছে।

36. Find the odd -man- out—–
Ans: George Eliot ( option গুলোর মধ্যে তিনি একমাএ নারী এবং ভিক্টোরিয়ান যুগের লেখিকা)

37. Find odd- man- out——
Ans: As I Lay Dying ( বাকীগুলো সব টনি মরিসনের লেখা এটা W. Faulkner এর)

38. “David Copperfield ” is a——— novel.
Ans: Victorian.

 



BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

39. “Elegy Written in a Country Churchyard ” is written by—–‘
Ans: Thomas Gray.

40. Shakespeare’s ” Measure for Measure ” is a successful —–
Ans: comedy ( PSC র উত্তর হিসেবে এটা comedy তবে এটা tragi- comedy হওয়াটা বেশী যুক্তিযুক্ত )

41. The romantic age began with the publication of——–
Ans:  Lyrical Ballad.

42.Which book is written by Thomas Hardy?
Ans: The Return of Nature.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

43. ” Frailty thy name is woman ” ——– is a dialogue by—-
Ans: W. Shakespeare.
 ব্যাখ্যা: মায়ের প্রতি বিরক্ত হয়ে Hamlet বলেছিলো – ” Frailty (noun), thy name is woman—চাতুরতা, তোমার আরেক নাম মেয়ে।

44. The poem ” The Solitary Reaper” is by——–
Ans:  W. Wordsworth.

45.”The Merchant of Venice ” is a Shakespearean play about—-
Ans:  a Jew.

46. The play “Candida” is by—-
Ans: G. B. Shaw.

47. Writer of Romantic age—–
Ans: S. T. Coleridge.

48. The Climax of a plot happens——
Ans:  at the height.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

49. London town is found a living being in the works of —–
Ans: Charles Dickens
ব্যাখ্যা: Charles Dickens-এর লেখা বিখ্যাত উপন্যাস “A Tale of Two Cities” বলতে লন্ডন ও প্যারিসকে বোঝানো হয়েছে। এর বেশির ভাগ আলোচনা এ দুটি শহরকে নিয়ে।

5০. “Child is the father of man ” is taken from the poem of —র্
Ans: W. Wordsworth.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

 



ব্যাখ্যা: “Child is the father of man (ঘুমিয়ে আছে শিশুর পিতা সব শিশুরই অন্তরে) ” is taken from the poem of – W. Wordsworth (৩৬তম বিসি্এস)
(এটি Wordsworth এর কবিতা ‘My Heart Leaps Up When I Behold’ থেকে নেয়া)

51. ” Man is a political animal ” — who said this?
Ans:  Aristotle.

52. The poet of nature is—
Ans:  W. Wordsworth.

53. ” A Passage to India ” is written by—-
Ans:  E. M. Forster.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

54.”Gitanjali” of Rabindranath was translated by-
Ans:  W.B. Yeats. ( ইয়েটস মূলত translation করতে সহায়তা করেছিলেন, রবীন্দ্রনাথ নিজেই ইংরেজিতে অনুবাদ করেছিলেন। আর ভূমিকা লিখছিলেন W.B.ইয়েটস.)

55. Who was not a novelist?
Ans: W. B. Yeats.

56. Who wrote ” Biographia Literaria”?
Ans: S. T. Coleridge.

57. Othello gave Desdemona —— as a token of love.
Ans: Handkerchief.= রুমাল দিয়েছিল

58.” Gerontion” is a poem by—-
Ans: T. S. Eliot.

59._______ is Shakespeare’s last play.
Ans: Tempest. (শেষ সাহিত্য কর্ম তার)

60.Who has written the play “Volpone”?
Ans: Ben Jonson.

61. Shakespeare composed much of his play in——
Ans: Iambic Pentameter.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

62. The repetition of beginning consonant sound is known as—–
Ans:  Alliteration.
ব্যাখ্যা: Alliteration : ( অনুপ্রাস ): The Repetition of a consonant sound especially at the beginning of two or more words or within words. The words can be adjacent or can be separated by one or more words. ( শব্দের মধ্যে অথবা দুই বা ততোধিক শব্দের শুরুতে সাধারণত Consonant letter এর পুনরাবৃত্তিকে অনুপ্রাস বলে।)
যেমনঃ

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2



 

১. Ruins seize thee, ruthless King! ( Gray)
২. World wide web(‘W’ is repeated at the beginning of three successive words)
৩. Chompa chewed a chewing gum.
৪. Alone, alone,all,all alone,
Alone on a wide, wide sea! ( Coleridge)
৫. রবীন্দ্রনাথের “বর্ষমঙ্গল” কতিায় দেখুনঃ
কেতকী কেশরে কেশপাশ করো সুরভি
ক্ষণি কটিতটে গাঁথি লয়ে পরো করবী।
আবার,
ওরে বিহঙ্গ, ওরে বিহঙ্গ মোর,
এখন অন্ধ, বন্ধ করো না পাখা

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

63. What is not a poetic tradition?
Ans: The comic.

64. What is a funny poem of five lines called?
Ans:  Limerick.

65. Robert Browning was a_____
Ans:  Victorian poet.

66. Shelley’s ” Adonais” is an elegy on the death –
Ans: জন কিটস-.

67. Who is the author of ” Man & Superman “?
Ans: G.B.Shaw.

68. “Jacobean Period ” of English Literature refers to—- .
Ans: (1603-1625).

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

69. Where do the following lines occur in?
‘Alone, alone ,all, all alone ,
Alone on a wide, wide sea……’
Ans: The Rime of the Ancient Mariner .
ব্যাখ্যা: “The Rime of the Ancient Mariner” কবিতাটি রোমান্টিক ধারার অন্যতম কবি S.T.Coleridge রচিত একটি বিখ্যাত কবিতা, কবিতাটি ১৭৯৮ সালে প্রকাশিত কবিতা সংকলন Lyrical Ballads থেকে নেওয়া হয়।
70. ‘For God’s sake hold your tongue, and let me love.’
This line is written by —–
Ans: John Donne .

71. Of the following authors, who wrote an epic?
Ans: John Milton.

72. The Literay terms’ euphemism’ means—
Ans: in offensive expression.
ব্যাখ্যা: ‘ euphemism’ শব্দের অর্থ হলো সুভাষণ, কোমলপ্রকাশ অর্থাৎ অস্বাভাবিক/ কঠোর বা কর্কশ শব্দের বদলে কোমল ,মৃদু বা শ্রুতিমধুর শব্দের ব্যবহার। যেমনঃ “kick the bucket” is a euphemism that describes the death of a person.

73.The play ‘The Spanish Tragedy’ is written by —
Ans: Thomas Kyd .

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

 



74. Who among the following Indian writers is a famous novels novelist ?
Ans: R.K.Narayan.

75. Which period is known as “The Golden age of English Literature”?
Ans: The Elizabethan-1 age.

76. ‘A christmas carol’ is a ______by Charles Dickens.
Ans: short novel.
77. ‘To be, or not to be that is the question’, is a famous soliloquy from______
Ans: Hamlet.

78. ‘The Rape of the Lock’ by Alexander Pope is a/an—-
Ans: mock-heroic poem.

79. Which of the following is not an American poet?
Ans: W.B. Yeats.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

80. William Shakespeare was born in_____
Ans: 1564.

81. Tennyson’s ‘In Memorium’ is an elegy on the death of ___
Ans:  Arthur Henry Hallam.

82. ‘Sweet Helen’ make me immortal with a kiss.’ The sentce has been taken from the play_______
Ans:  Doctor Faustus.

83. ‘What’s in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet’ – who said this?
Ans:  Juliet.

84. Who wrote the poem ‘The Good-Morrow’?
Ans: John Donne

85. ‘The old order changeth, yielding place to new.’ — This line is extracted from Tennyson’s poem ___
Ans: Morte d’ Arthur.

86. Who is the central character of ‘Wuthering Heights’ by EmilyvBronte?
Ans: Heachcliff.

87. Who translated the ‘Rubaiyat of Omar Khayyam’ into English?
Ans:  Edward Fitzgerald.

88. ‘Ulysses’ is a novel written by____
Ans: James Joyce.

89. The short story ‘ The Diamond Necklace ‘ was written by___
Ans:  Guy de Maupassant.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

90. ‘All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand.’–Who said this?
Ans:  Lady Macbeth.

91. ‘Where are the songs of spring? Aye, where are they? Think not of them, thou hast thy music too.’ — who wrote this?
Ans: John Keats.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

92. ‘Man’s love is of man’s life a thing apart, ‘Tis woman’s whole existence. ‘– This is taken from the poem of__
Ans:  Lord Byron.



 

ইংরেজি সাহিত্য:
● শেক্সপিয়র জন্মগ্রহণ করেন-১৫৬৪ সালে
● শেক্সপিয়র মৃত্যুবরণ করেন- ১৬১৬ সালে
● শেক্সপিয়র নাটক লিখেছেন – ৩৭ টি
● ইংরেজি সাহিত্যের প্রথম মহাকাব্য হল- Beowulf
● ইংরেজি গদ্যের জনক – John Wyclif
● ইংরেজি উপন্যাসের জনক- Henry Fielding
● T.S. Eliot তার বিখ্যাত কবিতা ‘The Waste Land’ এরজন্য নোবেল পুরস্কার পেয়েছিলেন
● John Keats পেশাগতভাবে একজন ডাক্তার ছিলেন।
● William Wordsworth এর উপাধি হল- The Poet of Nature.
● John Keats এর উপাধি হল- The Poet of Beauty.

BCS English Literature Previous Year’s Questions-2

● George Eliot এর মূল নাম হল-Mary Ann Evans.
● P.B. Shelley কে Oxford University থেকে বহিস্কাকরা হয়েছিল।
● S.T. Coleridge আফিমে আসক্ত ছিল।
● Winston Churchill ছিলেন এমন একজন রাষ্ট্রপতযিনি সাহিত্যে নোবেল পেয়েছিলেন।
● Sydney William Porter এর pen name হল O’ Henry.
● T.S.Eliot তার তত্ত্ব Objective Co-relative এর জন্য বিখ্যাত।
● Sigmund Freud তার তত্ত্ব Psycho Analysis এর জন্য বিখ্যাত।
● প্রথম ইংরেজি ডিকশনারি রচনা করেন- Samuel Johnson

 

About Md Rasel

Check Also

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/02/One-Word-Substitute-for-BCS.jpg

One Word Substitute for BCS

One Word Substitute for BCS is a unique article for job seekers. In fact, if …

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/02/32nd-BCS-MCQ-Question-Solution.jpg

32nd BCS MCQ Question Solution

This article is about 32nd BCS MCQ Question Solution. BCS Previous year’s questions are most …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *