Thursday , October 28 2021
https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/05/Identify-The-Word-That-Can-Be-Used-Both-As-Singular-Plural-01-1.jpg

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

আসসালামু আলাইকুম, ৪১ তম বিসিএস ইংরেজি Solution এ আজ আমাদের নির্ধারিত Question টি হচ্ছে- Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

(a) Wood

(b) Issue

(c) Fish

(d) Light

সম্মানীত দর্শক, এই Question টিতে বলা হয়েছে, অপশনে উল্লেখিত চারটি শব্দ থেকে এমন একটি শব্দ Identify করতে হবে, যা নিজেই Singular এবং Plural হিসেবে ব্যবহৃত হয়। অর্থ্যাৎ যে শব্দটির মধ্যে কোন রকম পরিবর্তন, পরিবর্ধন বা সংযোজন ছাড়াই একই Form এ সেটি Singular এবং Plural হিসেবে ব্যবহৃত হতে পারে।

প্রিয় দর্শক, চলুন আমরা অপশনের চারটি শব্দ বিস্তারিত আলোচনা করে আমাদের কাঙ্ক্ষিত উত্তরটি বের করার চেষ্টা করি।

অপশন   (a) হচ্ছে Wood . Wood হচ্ছে একটি Uncountable Nonu যার অর্থ কাঠ। এই শব্দটি সাধারণত Plural হিসেবে ব্যবহৃত হয় না।কিন্তু,  Wood শব্দটির সাথে যদি s যোগ করে Plural করা হয়, তাহলে এর অর্থই পরিবর্তন হয়ে যায়। তখন এর অর্থ দাড়ায় ‘বন-জঙ্গল’। সুতরাং এই অপশনটি আমরা আমাদের উত্তর হিসেবে নিতে পারছি না।

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

অপশন (b) হচ্ছে Issue। Issue হচ্ছে এমন একটি Noun, যা Singular হিসেবে দুটি অর্থ দিয়ে থাকে। যেমন- (১) সন্তান; (২) ফলাফল। কিন্তু এর সাথে যখন S যোগ করে Plural করা হয়,  তখন Issue একটি অর্থে ব্যবহৃত হয়। যেমন- ফলাফল সমুহ। সুতরাং আমরা Issue কেও আমাদের কাঙ্ক্ষিত উত্তর হিসেবে নিতে পারছি না, কেননা Issue কে Plural করতে হতে হলে, এর সাথে S যোগ করতে হয়।

অপশন (c) হচ্ছে Fish. এই Fish এর Plural form হচ্ছে দুটি। (১) Fish নিজেই; (২)  Fish এর সাথে es  যোগ করে Fishes করতে হয়। Plural হেসেবে শুধু Fish এর অর্থ ‘এক প্রজাতির অনেক গুলো মাছ’। কিন্তু Plural হেসেবে Fishes এর অর্থ ’বিভিন্ন প্রজাতির অনেকগুলো মাছ’। অর্থ্যাৎ Fish নিজেই Sigular এবং Plural হিসেবে ব্যবহৃত হয়। আবার Fish এর সাথে es যোগ করেও Plural করা যায়। সুতরাং আমাদের কাঙ্ক্ষিত উত্তর হচ্ছে Fish.

অপশন (d) হচ্ছে light. Light হচ্ছে এমন একটি Noun, যা ‍Singular হিসেবে দুটি অর্থ ‍দিয়ে থাকে। যেমন- (১) বাতি; (২) আলো। তবে light এর সাথে S যোগ করে যখন Plural করা হয়, তখন Lights কেবল একটি অর্থে  ব্যবহৃত হয়।যেমন- বাতিগুলো। সুতরাং Light – Singular ও Plural উভয় হিসেবে ব্যবহৃত হতে পারে না।

 

41st BCS English MCQ Solution

 

1.’Shylock’  is a character in the play-

(a) Twelfth Night
(b) The Merchant of Venice
(c) Romeo and Juliet
(d) Measure for Measure

Ans: (b) The Merchant of Venice

2. ‘Vanity Fair’ is a novel written by-

(a) D.H. Lawrence
(b) William Makepeace Thackeray
(c) Josep Conrad
(d) Virginian Woolf

Ans: (b) William Makepeace Thackeray

3. ‘Pip’ is the protagonist in Charles Dickens’ novel-

(a)  A Chrismas Carol
(b) A Tale of Two Cities
(c) Oliver Twist
(d) Grate Expectations

Ans: (d) Grate Expectations

4. ‘Lady Chatterley’s Lover’ was written by the author of-

(a) Lord Jim
(b) The Rainbow
(c) Ulysses
(d) A Passage to India

Ans: (b) The Rainbow

5. Identify the word that can be used as both singular and plural:

(a) wood
(b) issue
(c) fish
(d) light

Ans: (a) wood

6. Find out the correct passive form of the sentence ‘Who taught you French?’

(a) By whom you were taught French?
(b) By whom French was taught you?
(c) French was taught you by whome?
(d) BY Whom were you taught French?

Ans: (d) BY Whom were you taught French?

7.  ‘The old man was tired of walking.’ Here ‘walking’ is a/an-

(a) present participle
(b) adjective
(c) common noun
(d) gerund

Ans: (d) gerund

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

8. Which one is a correct sentence?

(a) The doctor found my pulse.
(b) The doctor took my pulse.
(c) The doctor examined my pluse.
(d) The doctor saw my pulse.

Ans: (c) The doctor examined my pulse.

9. ‘I will not let you go.’ In this sentence ‘go’ is a/an-

(a) Infinitive
(b) gerund
(c)  participle
(d) verbal noun

Ans: (a) Infinitive

10. When Ushashi entered – the room everybody stopped talking.

(a) into
(b) in
(c) to
(d) no preposition required

Ans: (d) no preposition required

 

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

11. The play ‘The BIrthday Party’ is written by-

(a) Samuel Beckett
(b) Henry Livings
(c)  Harold Pinter
(d) Arthur Miller

Ans: (c)  Harold Pinter

12. Who is the author of the first scientific romance ‘The Time Machine?

(a) H.G. Wells
(b) Samuel Bulter
(c) Henry James
(d) George Moore

Ans: (a) H.G. Wells

13. ‘Call me if you have any problems regarding your work.’ Here ‘regarding’ is a/an-

(a) gerund
(b) apposition
(c)preposition
(d) conjunction

Ans: (c)preposition

14. Select the correct comparative form of the sentence ‘A string of pearls was not so bright as her teeth.’

(a) Her teeth was more brighter than a string of pearls.
(b) Her teeth were brighter than a string of pearls.
(c) A string of pearls was brighter than her teeth.
(d) A string of pearls were very brighter than her teeth.

Ans: (b) Her teeth were brighter than a string of pearls.

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

15. ‘Come on, it’s time to go home.’ Here ‘home’ is a/an-

(a) Noun
(b) verb
(c) adjective
(d) adverb

Ans: (d) adverb

16. ‘Huffing and puffing, we arrived at the classroom door with only seven seconds to spare.’ In this sentence the verb ‘arrived’is-

(a) intransitive
(b) transitive
(c) causative
(d) defective

Ans: (a) intransitive

17. Which one of the following is a common gender?

(a) king
(b) sovereing
(c) emperor
(d) queen

Ans: (b) sovereing

18. ‘To win a prize is my ambition.’ The underlined part of the sentence is a/an-

(a) adjective phrase
(b) noun phrase
(c) adverb phrase
(d) conjunctional phrase

Ans: (b) noun phrase

19. Choose the word opposite in meaning to ‘terse’.

(a) concise
(b) detailed
(c) expressive
(d) descriptive

Ans: (b) detailed

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

এই Confusing Question টির ব্যাখ্যায় বিসিএস কোচিং জগতের অভিজ্ঞ Faculty  Shahan Shahadat  BCS Preparation BD (Largest Job Preparation Group)  এ একটি পোস্টের দিয়েছে যা সত্যিই অসাধারন।  পোস্ট টি আপনাদের জন্য হুবুহু তুলে ধরা হল।

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural
৪১ তম বিসিএস প্রিলিমিনারী পরীক্ষার প্রশ্নপত্রে Grammar অংশে নিচের এই প্রশ্নটি নিয়ে আমাদের সবার মধ্যে কমবেশি Confusion লক্ষ্য করেছি।
Choose the word opposite in meaning to ‘TERSE’ :
a) concise b) detailed
c) expressive d) descriptive
এখানে অপশন (b) এবং (d) নিয়ে যত Confusion ছিলো।
কেউ বলেছিলেন TERSE এর Antonym “Detailed” হবে; কেউ বলেছিলেন “TERSE” এর Antonym “Descriptive “ হবে।

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

এটি জানতে হলে সর্বপ্রথম আমাদের দেখতে হবে “TERSE” word টির Collocation এবং Usage. নিচে কয়েকটি ডিকশিনারির রেফারেন্সসহ “TERSE” এর Example দেয়া হলোঃ
Cambridge University Dictionary:
1. He was shouting terse orders for vehicles to pull over.
2. “Are you feeling any better?” “No!” was the terse reply.
Oxford University Dictionary:
1. The President issued a terse statement denying the charges.
2. “I won’t,” he replied tersely.
Collins Cobuild Dictionary:
1. A terse statement or comment is brief and unfriendly.
2. His tone was terse as he asked the question.
উদাহরণগুলো থেকে দেখা যায়, “TERSE” শুধুমাত্র সংক্ষিপ্ত অর্থে বিভিন্ন Reply, Statement এবং Comment এর ক্ষেত্রে ব্যবহার করা হয়। যেহেতু Synonym-Antonym করার ক্ষেত্রে Word Class মাথায় রাখাটা জরুরি সেহেতু আমাদেরকে এমন একটি Antonym খুঁজে বের করতে হবে যেটি “TERSE” এর Word Class অর্থাৎ Comment, Statement অথবা Formal-Informal Spoken Expression-এরই একটি Antonym হয়।
আমরা জানি,’সংক্ষিপ্ত’ শব্দটির উল্টো হচ্ছে ‘বিস্তারিত’। মূলত বিভিন্ন ক্ষেত্রে আমরা দেখেছি বিভিন্ন বিসিএস এক্সপার্টদের কাছে “TERSE”শব্দটির Antonym হিসেবে “ Descriptive” উত্তরটি।
কিন্তু আমরা যদি “Descriptive” শব্দটির Word Root -এর দিকে তাকাই, তবে আমরা দেখতে পাই যে, Descriptive -এর ভেতরের Root টি হচ্ছে – “Script” যার মানে হচ্ছে – ‘লিখা’। সাধারনত লিখার ক্ষেত্রেই এই Descriptive শব্দটি ব্যবহৃত হয়ে থাকে। Descriptive শব্দটির অর্থ মূলত, ‘যা দেখা হয়েছে/গেছে তারই লিখিত রুপ’। তাই লেখার ক্ষেত্রে ব্যবহৃত এই শব্দটি আসলে বলার ক্ষেত্রে ব্যবহৃত Terse -এর Primary Antonym আসলে হতে পারে না।

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

তাছাড়া আরেকটি ছোট্ট Criteria আছে যা এ ধরনের Synonym-Antonym সংক্রান্ত প্রশ্নগুলো সমাধানে সহায়তা করে। সেটা হলো Oxford University Dictionary-এর সরাসরি রেফারেন্স। কিন্তু এক্ষেত্রেও এই প্রশ্নটি সমাধানে খুব একটা সাহায্য পাওয়া যাচ্ছে না।
Oxford University Dictionary-এর রেফারেন্স অনুযায়ী “TERSE”-এর Antonym গুলো হচ্ছে-
Gentle, kind, lengthy, long-winded, nice, polite, wordy, circuitous, circumlocutory, diffuse, prolix, rambling, verbose, windy.
এখানেও আমরা আমাদের শব্দদুটোর একটিকেও পাচ্ছি না।
তাই বলতে গেলে অনেকটা বাধ্য হয়েই ‘বিস্তারিত’ অর্থে Neutral শব্দ হিসেবে Terse -এর Antonym হিসেবে “Detailed” কে গ্রহণ করতে হচ্ছে।

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

20. ‘Who’s that?’ In this sentence ‘that’ is a/an-

(a) Pronoun
(b) conjunction
(c) adjective
(d) adverb

Ans:(a) Pronoun

21. What is the noun form of the word ‘know’?

(a) knowing
(b) knowledge
(c) Knowledgeable
(d) Known

Ans: (b) knowledge

22. ‘Why, then, ’tis none to you, for there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.’ This extract is taken from the drama-

(a) King  Lear
(b) Macbeth
(c) As You Live It
(d) Hamlet

Ans: (d) Hamlet

23. ‘Made weak by time and fate, but strong in will
To strive, to seek, to find, and not to yield’ is taken from the poem written by-

(a)Robert Browning
(b) Matthew Arnold
(c) Alfred Tennyson
(d) Lord Byron

Ans: (c) Alfred Tennyson

24. ‘Give somebody a piece of your mind’ means to –

(a) tell someone that you are very angry with them.
(b) say exactly what you feel or think.
(c) return or to help somebody return to a normal situation.
(d) give somebody mental peace.

Ans: (a) tell someone that you are very angry with them.

25. ‘I shall help you provided you obey me.’ Here the underlined word is a/an-

(a) adverb
(b) adjective
(c) conjunction
(d) verb

Ans: (c) conjunction

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

26. Identify the correct spelling.

(a) questionaire
(b) questionoir
(c) questionnaire
(d) questionair

Ans: (c) questionnaire

27. Which ‘but’ is a preposition?

(a) It is but right to admit our faults.
(b)What can we do but sit and wait.
(c) We tried hard, but did not succeed.
(d) There is no one but likes him.

Ans: (b)What can we do but sit and wait.

28. Who is not a romantic poet?

(a) P.B. Shelley
(b) S.T. Coleridge
(c) John Keats
(d) T.S. Eliot

Ans: (d) T.S. Eliot

29. In Shakespeare’s play Hamlet, Hamlet was prince of –

(a) Norway
(b) Britain
(c) Denmark
(d) France

Ans: (c) Denmark

30. Adela Quested and Mrs. Moore are characters from the novel-

(a) David Copperfield
(b) The Return of the Native
(c) A Passage to India
(d) Adam Bede

Ans: (c) A Passage to India

31. ‘Time held me green and dying
Though I sang in my chains like the sea.’ These lines have been quoted from Dylan Thomas’ poem-

(a) The Flower
(b) Fern Hill
(c) By Fire
(d) After the Funeral

Ans: (b) Fern Hill

32. One whose attitude is ‘eat, drink and be merry’ is-

(a) materialistic
(b) epicurean
(c) cynic
(d) stoic

Ans: (b) epicurean

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

33. ‘Was this the face that launch’d a thousand ships,
And burnt the topless towers of Ilium?’ Who speaks the famous lines?

(a) Caesar
(b) Antony
(c) Faustus
(d) Romeo

Ans: (c) Faustus

34. The Character ‘Alfred Doolittle’ is taken from Shaw’s play titled-

(a) Pygmalion
(b) Man and Superman
(c) The Doctor’s Dilemma
(d) Mrs. Warren’s Profession

Ans: (a) Pygmalion

35. The poem ‘The Love Song of J Alfred Prufrock’ is written by-

(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) Walter Scott
(d) Robert Browing

Ans: (b) T.S. Eliot

About Md Rasel

Check Also

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/10/images.png

Article Practice for BCS

Question: Choose the correct sentence : a. Airport is busy placeb. The Airport is a busy …

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/10/images-1.jpg

৫০টি অপ্রচলিত প্রবাদ/বাগধারা যেগুলো ৪৩তম বিসিএস এর জন্য কমন

১) অজার যুদ্ধে আঁটুনি সার /বজ্র আঁটুনি ফস্কা গেরো/ পর্বতের মুষিক প্রসব (লঘু ফলাফলযুক্ত আড়ম্বরপূর্ণ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *