Wednesday , August 4 2021
English Literature for 43rd BCS

English Literature for 43rd BCS

This is English Literature for 43rd BCS. In this article, I have gathered important previous years’ questions for 43rd BCS Examinees. By practicing these questions, one can be successful in 43rd BCS. There are all important information of English Literature for 43rd BCS. 

 

42nd BCS

1.  ‘A passage to India’ is written by?

  উত্তরঃ E. M. Forster

2. Who wrote Dr. Zhivago?

  উত্তরঃ Boris Pasternak 

3.‘For God’s sake hold your tongue, and let me love.’ occurs in a novel by?

উত্তরঃ সঠিক উত্তর নাই (John Donne হবে সঠিক উত্তর)। তবে Robindronath tagore ও উত্তর ভাবা যায় কারণ রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর তার রচিত শেষের কবিতা উপন্যাসে বাক্যটির ভাবানুবাদ করেছেন।  

4. “September on Jessore Road” is written by?

উত্তরঃ Allen Ginsberg

41st BCS

1.’Shylock’  is a character in the play-

(a) Twelfth Night
(b) The Merchant of Venice
(c) Romeo and Juliet
(d) Measure for Measure

Ans: (b) The Merchant of Venice

 

Read More: ‘Vanity Fair’ is a novel written by-

 

2. ‘Vanity Fair’ is a novel written by-

(a) D.H. Lawrence
(b) William Makepeace Thackeray
(c) Josep Conrad
(d) Virginian Woolf

Ans: (b) William Makepeace Thackeray

3. ‘Pip’ is the protagonist in Charles Dickens’ novel-

(a)  A Chrismas Carol
(b) A Tale of Two Cities
(c) Oliver Twist
(d) Grate Expectations

Ans: (d) Grate Expectations

4. ‘Lady Chatterley’s Lover’ was written by the author of-

(a) Lord Jim
(b) The Rainbow
(c) Ulysses
(d) A Passage to India

Ans: (b) The Rainbow

English Literature for 43rd BCS

5. The play ‘The BIrthday Party’ is written by-

(a) Samuel Beckett
(b) Henry Livings
(c)  Harold Pinter
(d) Arthur Miller

Ans: (c)  Harold Pinter

6. Who is the author of the first scientific romance ‘The Time Machine?

(a) H.G. Wells
(b) Samuel Bulter
(c) Henry James
(d) George Moore

Ans: (a) H.G. Wells

7. ‘Why, then, ’tis none to you, for there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.’ This extract is taken from the drama-

(a) King  Lear
(b) Macbeth
(c) As You Live It
(d) Hamlet

Ans: (d) Hamlet

8. ‘Made weak by time and fate, but strong in will
To strive, to seek, to find, and not to yield’ is taken from the poem written by-

(a)Robert Browning
(b) Matthew Arnold
(c) Alfred Tennyson
(d) Lord Byron

Ans: (c) Alfred Tennyson

9. Who is not a romantic poet?

(a) P.B. Shelley
(b) S.T. Coleridge
(c) John Keats
(d) T.S. Eliot

Ans: (d) T.S. Eliot

10. In Shakespeare’s play Hamlet, Hamlet was prince of –

(a) Norway
(b) Britain
(c) Denmark
(d) France

Ans: (c) Denmark

11. Adela Quested and Mrs. Moore are characters from the novel-

(a) David Copperfield
(b) The Return of the Native
(c) A Passage to India
(d) Adam Bede

Ans: (c) A Passage to India

12. ‘Time held me green and dying
Though I sang in my chains like the sea.’ These lines have been quoted from Dylan Thomas’ poem-

(a) The Flower
(b) Fern Hill
(c) By Fire
(d) After the Funeral

Ans: (b) Fern Hill

English Literature for 43rd BCS

13. ‘Was this the face that launch’d a thousand ships,
And burnt the topless towers of Ilium?’ Who speaks the famous lines?

(a) Caesar
(b) Antony
(c) Faustus
(d) Romeo

Ans: (c) Faustus

14. The Character ‘Alfred Doolittle’ is taken from Shaw’s play titled-

(a) Pygmalion
(b) Man and Superman
(c) The Doctor’s Dilemma
(d) Mrs. Warren’s Profession

Ans: (a) Pygmalion

15. The poem ‘The Love Song of J Alfred Prufrock’ is written by-

(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) Walter Scott
(d) Robert Browing

Ans: (b) T.S. Eliot

40th BCS

 1. ‘The Rape of the Lock’ by Alexander Pope is a/an-
      (a) epic
       (b) ballad
(c) mock-heroic poem
       (d) elegy
2. Which of the following is not an American poet?
     (a) Robert Frost
   (b) W.B Yest
     (c) Emily Dickinson
     (d) Langston Hughes
3. William Shakespeare was born in —
      (a)  1616
      (b)  1664
(c) 1564
      (d) 1493
4. Tennyson’s ‘In Memoriam’ is an elegy on the death of–
      (a) John Milton
      (b) John Keats
(c) Arthur Henry Hallam
     (d) Sydney Smith
5. ‘Sweet Helen’ make me immortal with a kiss.’
       The sentence has been taken from the play-
      (a) Romeo and Juliet
      (b) Caesar and Cleopatra
(c) Doctor Faustus
(d) Antony and Cleopatra
6. ‘What’s in a name? That which we call a rose By any name would smell as sweet’–
(a) Juliet
     (b) Romeo
(c) Portia
(d) Rosalind

 

7. ‘Man’s love is of man’s a thing apart,Tis woman’s whole existence.’- This is taken from the poem of — said by-
     (a) P.B. Shelley
(b) Lord Byron
(c) John Keats
(d) Edmund Spenser
8. Who translate ‘Robaiyat of Omar Khayyam’ into English?
(a) Thomas Carlyle
(b) Edward Fitzgerald
(c) D.G. Rosseti
(d) William Thekary
9. ‘Ulysses’ is a novel written by-
     (a) Josep Conrad
(b) Thomas Hardy
(c) Charles Dickens
(d) James Joyce
English Literature for 43rd BCS
10. The short story ‘The Diamond Necklace’ was written by-
(a) Guy de Maupassant
(b) O Henry
(c) Somerset Maugham
(d) George Orwell
11. ‘All the perfume of Arabia will not sweeten this little hand.’- who said this?
     (a) Macbeth
(b) Lady Macbeth
     (c) Lady Macduff
(d) Macduff
12. ‘Where are the songs of Spring” Aye, where are they? Think not of them. thou hast thy music too.’ – who wrote this?

    (a) William Wordsworth
(b) Robert Browning
(c) John Keats
(d) Samuel Coleridge

13. Who is the central character of ‘Wuthering Heights’ by Emily Bronte?
(a) Mr. Earnshaw
(b) Catherine
(c) Heathcliff
(d) Hindley Earnshaw

 

14. ‘The old order changeth, yielding place to new.’- This line is extracted from Tennyson’s poem-
(a) The Lotos-Eater
(b) Tithonus
(c) Locksley Hall
(d) Morte d’ Arthur
15. Who wrote the poem ‘The Good Morrow’?
(a) George Herbert
      (b) Andrew Marvell
(c) John Donne
(d) Henry Vaughan
39th BCS

1. To be, or not to be”– is a quotation of- Hamlet

 

38th BCS
1. Who is the author of ‘Man and Superman’?
(a) G.B. Shaw
(b) Thomas Hardy
(c) Ernest Hemingway
(d) Charles Dickens
2. The most famous satirist in English literature is-
(a) Jonathan Swift
(b) Alexander Pope
(c) Joseph Addison
(d) Richard Steel
3. ‘Jacobean Period’ of English Literature refers to-
(a) 1558-1603
(b) 1625-1649
(c) 1603-1625
(d) 1649-1660
English Literature for 43rd BCS
4. Where do the following lines occur in?
‘Alone, alone, all, all, alone,
Alone on a wide, wide sea…’
(a) The Rime of Ancient Mariner
(b) Kubla Khan
(c) The Nightingale
(d) The Dungeon5. ‘For God’s sake hold your tongue, and let me love.’ This line is written by-
(a) Emily Dickinson
(b) T.S. Eliot
(c) Mathew Arnold
(d) John Donne
6. Of the following author, who wrote an epic?
(a) John Milton
(b) Jane Mansfield
(c) William Cowper
(d) William Shakespeare7. The literary term ‘euphemism’ means-
(a) vague idea
(b) in offensive expression
(c) a sonnet
(d) wise saying
 8. Who is not a Victorian poet?
(a)Mathew Arnold
(b) Alexander Pope
(c) Robert Browning
(d) Alfred Tennyson
9. The play ‘The Spanish Tragedy’ is written by-
(a) Thomas Kyd
(b) Christopher Marlowe
(c) Shakespeare
(d) Ben Jonson10. Who among the following Indian English writers is a famous novelist?
(a) Gayatri Chakraborty Spivak
(b) R.K. Narayan
(c) Nissim Ezekiel
(d) Kamala Das
11. Which period is known as “The Golden Age of English Literature?’
(a) The Victorian Age
 (b) The Elizabethan age
(c) The Restoration Age
(d) The Eighteen Century
English Literature for 43rd BCS
37th BCS
1.” Gerontion’ is a poem by-

(a) T.S Eliot
(b) W.B Yeats
(c) Mathew Arnold
(d) Robert Browning

2. Fill in the blank. ‘–‘ is Shakespeare’s last play.
(a) As You Like It
(b) Macbeth
(c) Tempest
(d) Othello

3. Who has written the poem ‘Elegy Written in a County Churchyard?’
(a) Thomas Gray
(b) P.B. Shelley
(c) Robert Frost
(d) Y.B. Yeats

4. Who has written the play ‘Volpone’?
(a) John Webster
(b) Ben Jonson
(c) Christopher Marlowe
(d) William Shakespeare

5. Shakespeare composed much of his play in what sorts of verse?
(a) Alliterative verse
(b) Sonnet form
(c) Iambic pentameter
(d) Daetylic Haxameter

6. The repetition of beginning consonant sound is know as-
(a) personification
(b) onomatopoeia
(c) alliteration
(d) rhyme

7.  Which of the following is not a poetic tradition?
(a) The Epic
(b) The Comic
(c) The Occult
(d) The Tragic

8. What is a funny poem of five lines called?
(a) Quartet
(b) Limerick
(c) Sixtet
(d) Haiku

9. Who wrote ‘Biographia Literaria’?
(a) Lord Byron
(b) P.B Shelley
(c) S.T. Coleridge
(d) Charles Dickens

10. Robert Browning was a — poet. Fill in the gap with appropriate word.
(a) Romantic
(b) Victorian
(c) Modern
(d) Elizabethan

11. Othello gave Desdemona– as a token of love.
(a) Ring
(b) Handkerchief
(c)Pendant
(d) Bangles

12 P.B Shelley’s ‘Adonais’ is an elegy on the death of —
(a) John Milton
(b) S.T. Coleridge
(c) John Keats
(d) Lord Byron

13. The comparison of unlike things using the words like on as in known to be-
(a) metaphor
(b) simile
(c) alliteration
(d) personification

14. ‘Restoration Period’ in English Literature refers to –
(a) 1560
(b)1660
(c) 1760
(d) 1866

15. ‘The Sun also Rises’ is a novel written be-
(a) Charles Dickens
(b) Hermanne Melville
(c) Earnest Hemingway
(d) Thomas Hardy

English Literature for 43rd BCS

36th BCS

1. ‘David Copperfield’ is a/an — novel.
(a) Victorian
(b) Elizabeth
(c) Romantic
(d) Modern

ব্যাখ্যা: ১৮৫০ সালে  Devid Copperfield প্রকাশিত হয়। অপশনে উল্লেখিত Victorian Age (1832-1901); Elizabethan Age (1558-1603); Romantic Age (1798-1832); Modern Age(1901-1939)। অতএব Devid Copperfield হলো Victorian novel. Devid Copperfield হলো ভিক্টোরিয়ান যুগের বিখ্যাত ঔপন্যাসিক Charles Dickens এর লেখা একটি Autobiographical (আত্মজীবনীমূলক) উপন্যাস। এ উপন্যাসে লেখক তাঁর সৎ বাবার নির্মম অত্যাচারের কাহিনী বর্ণনা করেন। Charles Dickens রচিত উল্লেখযোগ্য উপন্যাসগুলোর মধ্যে রয়েছে- Greate Expectations, Oliver Twist, The Old Curiosity Shop, A Chrismas Carol, The Pick-Wick Papers, A Tale of Two Cities, Hard Times, Bleak House, Our Mutual Friend, Joan of Arc. ইত্যাদি।

Answer: (a) Victorian

Read More: 35 BCS English Solution
37 BCS English Solution
 38 BCS English Solution
40 BCS English Solution

2. ‘Elegy Written in a County Churchyard’ is written by-
(a) William Shakespeare
(b) Thomas Gray
(c) John Keats
(d) W.B Yeats
ব্যাখ্যা: Elegy Written in the Country Churchyard- Elegy টি ১৭৫১ সালে রচনা করেন  Graveyard Poet খ্যাত Thomas Gray।  তিনি একজন বিখ্যাত ইংরেজ কবি। তিনি জন্মগ্রহণ করেন ১৭১৬সালে এবং মারা যান ১৭৭১। তাঁর  রচিত বিখ্যাত কবিতা- Ode on a Distant Prospect of Eton College; Ode on the Death of a Favourite Poet ইত্যাদি।
Answer: (b) Thomas Gray
 3. Shakespeare’s ‘Measure for Measure’ is a successful —

(a) tragedy
(b) comedy
(c) tragi-comedy
(d) melodrama

English Literature for 43rd BCS

ব্যাখ্যা: ‘Father of English Literature’ খ্যাত William Shakespear কে ‘Bard of Avon’ও বলা হয়। কেননা তিনি Avon-এর Stradford এ ১৫৬৪ সালে ২৩ এপ্রিল জন্ম গ্রহণ করেন। তাঁর রচিত উল্লেখযোগ্য Comedy- ‘ The Merchant of Venice; As You Like It; The Mid Summer Nigth’s Dream; All’s Well That Ends Well; The Comedy of Errors; The Taming of the Shrew; Measure for Measure; Lover’s Labour’s Lost; Twelfth Night; Much Ado About Nothing ইত্যাদি। তাঁর Tragi-Comdey- The Tempest; Cymbeline; Winer’s Tale.   তিনি ১৬১৬ সালে ২৩  এপ্রিল মৃত্যবরণ করেন।

Answer: (b) comedy.

4. The Romantic Age in English Literature begins with the publication of —
(a) Preface to Shakespeare
(b)  Preface to Lyrical Ballads
(c) Preface to Ancient Mariners
(b) Preface to Dr. Johnson
ব্যাখ্যা: ‍S.T. Coleridge ও W. Wordsworth সম্মিলিতভাবে ১৭৯৮ সালে ‘Preface to Lyrical Ballads’ রচনা করেন। এটি রচনার মধ্য দিয়েই শুরু হয় Romantic Age । অপশনে উল্লেখিত Prefce to Shakespear  হচ্ছে Samuel Jonson রচিত একটি Literary Criticism. অন্যদিকে The Rime of The Ancient Mariners রচনা করেন Samuel Tailor Coleridge. 
Answer: (b) Preface to Lyrical Ballads.
5. Which of the following books is written by Thomas Hardy.
(a) Vanity Fair
(b) The Return of the Native.
(c) Pride and Prejudice

(d) Oliver Twist.

ব্যাখ্যা: Vanity Fair লিখেছেন Makepeace Thackery। The Return of the Native- লিখেছেন  Thomas Hardy। অন্যাদিকে Pride and Prejudice লিখেছেন Jaun Austine। আর Oliver Twist- লিখেছেন  Charles Dickens। অতএব এখানে উত্তর হচ্ছে (b) The Return of the Native।  Victorian Age এর অন্যতম বিখ্যাত Novelist- Thomas Hardy 1878 সালে রচনা করেন The Return of the Native. তাঁর উল্লেখযোগ্য উপন্যাসগুলো হলো-  The Return of The Native, Tess of the D’Urbervilles, Far from the Madding Crowd, Under the Greenwood Tree ইত্যাদি।
Answer: (b) The Return of the Native
6. ‘Frailty thy name is woman’- is a famous dialogue of-
(a) Christopher Marlowe
(b) John Webster
(c) W. Shakespeare
(d) T.S. Eliot
ব্যাখ্যা: ‘Frailty, thy name is woman’ – এই dialogue টি William Shakesprear এর বিখ্যাত Tragedy ‘Hamlet’ থেকে নেয়া। এটি Hamlet এর প্রথম Soliloquy এর অংশ। এই উক্তিটি Hamlet তার মাকে উদ্দেশ্য করে করেছেন। এই উক্তিটি দ্বারা ইঙ্গিত করা হয় যে, নারীরা পুরুষের চেয়ে দুর্বল। Women are weaker than men.অন্যদিকে Shakespear এর সমসাময়িক Dramatist হলেন Christopher Marlow. তাঁর বিখ্যাত নাটক Doctor Faustus.
Answer: (c) W. Shakespear
7. The poem ‘The Solitary Reaper’ is written by-
(a) W.H Auden
(b) W. Wordsworth
(c) W.B Yeats
(d) Ezra Pound
ব্যাখ্যা: ‘The Solitary Reaper’ হচ্ছে একটি Romantic Poem. আর এটি রচনা করেন বিখ্যাত Romantic যুগের Poet William Wordsworth. তাঁর উপাধিগুলো হচ্ছে- Poet of Nature, Poet of Childhood, Believer in Pantheism. তাঁর উল্লেখযোগ্য কবিতা- The Solitary Reaper, Written in March, The Daffodils, The Lucy Poems, Tintern Abbey, Michael, To Milton, Immortality Ode, The Excursion ইত্যাদি।
Answer: (b) W. Wordsworth.
English Literature for 43rd BCS
8. The play ‘Candida’ is by-
(a) James Joyce
(b) Shakespeare
(c) G.B Shaw
(d) Arthur Miller
ব্যাখ্যা: Candida হচ্ছে একটি Comedy।যা Goerge Barnard Shaw ১৮৯৪ সালে রচনা করেন। G.B Shaw (1865-1950) একজন বিখ্যাত আইরিশ Playwright and a critic. তিনি ১৯২৫ সালে English Literature এ নোবেল পুরস্কার লাভ করেন।তার উপাধি The greatest modern English Dramatist এবং The father of modern English literature বলা হয়। তাঁর উল্লেখযোগ্য রচনা- Candida, Pygmalion, Caeser and Cleopatra, Man and Superman, Arms and the Man, Mrs Warren’s Profession, The Apple Cart, Doctor’s Dilemma, Androcles and The Lion. 
Answer: (c) G.B Shaw
9. Which of the following writers belongs to the romantic period in English Literature?
(a) A. Tennyson
(b) Alexander Pope
(c)John Dryden
(d) S.T. Coleridge

ব্যাখ্যা: Alfred Lord Tennyson এর জীবনকাল ১৮০৯-১৮৯২। তিনি একজন Victorian কালের কবি। কারন Victorian Age এর ব্যাপ্তি ১৮৩২-১৯০১। Alexander Pope এর জীবনকাল ১৬৮৮-১৭৪৪। তিনি একজন Neo-Classical Age এর কবি। কারন Neo-Classical Age এর ব্যাপ্তি ১৬৬০-১৭৯৮। আর John Dryden এর জীবনকাল 1631-1700। তিনিও একজন Neo-Classical Age এর কবি। কারন Neo-Classical Age এর ব্যাপ্তি ১৬৬০-১৭৯৮। S.T Coleridge এর জীবনকাল ১৭৭২-১৮৩৪। তিনি একজন Romantic Age এর কবি। কেননা Romantic Age এর ব্যাপ্তি ১৭৯৮-১৮৩২।
Answer: (d) S.T Coleridge.

10.The Climax of a plot is what happens-
(a) in the beginning
(b) at the height
(c) at the end
(d) in the confrontation

ব্যাখ্যা: Climax মানে হচ্ছে চরম পরিনতি। Climax of a plot মানে হচ্ছে কোন ঘটনা বা গল্পের চরম পরিনতি বা turning point. যেখানে কোন ঘটনার বৃদ্ধি শেষ হয়, আর পতন শুরু হয়। অতএব Climax happens at the height of a plot.
Answer: (b) at the height

11. London Town is found a living being in the works of –
(a) Thomas Hardy
(b) Charles Dickens
(c) W. Congreve
(d) D.H Lawrence

ব্যাখ্যা: Victorian Age এর বিখ্যাত Novelist- Charles Dickens তাঁর প্রায় সকল উপন্যাসেই London কে ঘিরে কাহিনী রচনা করেছেন। যেমন- A Tale of Two Cities, এ তিনি London ও Paris শহরকে নিয়ে ব্যাপক আলোচনা করেছেন। তাছাড়া তাঁর The Pickwick Papers, Oliver Twist, David Copperfield, Great Expectations প্রভৃতি Novel এ  তিনি কোনো না কোনো ভাবে London শহরকে উপস্থাপন করেছেন।
Answer: (b) Charles Dickens

12. ‘Child is the father of man’ is taken from the poem of –
(a) W. Wordsworth
(b) S.T. Coleridge
(c) P.B. Shelley
(d) A.C. Swinburne

ব্যাখ্যা: Child is the father of Man এই লাইনটি Romantic Poet William Wordsworth রচিত My Heart Leaps up When I Behold কবিতা থেকে নেয়া।
Answer: (a) W. Wordsworth.

13. ‘Man is a political animal’- who said this?
(a) Dante
(b) Plato
(c) Aristotle
(d) Socrates

ব্যাখ্যা: বিখ্যাত দার্শনিক Aristotle এর The Politics নামক গ্রন্থ থেকে নেয়া হয়েছে এই Man is a political animal উক্তিটি।
Answer: (c) Aristotle.

English Literature for 43rd BCS

14. Who is known as ‘the poet of nature’ in English Literature?
(a) Lord Tennyson
(b) John Milton
(c) William Wordsworth
(d) John Keats

ব্যাখ্যা: Lord Tennyson কে বলা হয় Poet Laureate of Great Britain and Ireland. John Milton কে বলা হয় Epic Poet. William Wordsworth কে বলা হয় Poet of Nature. John Keats কে বলা হয় Poet of Love.
Answer: (c) William Wordsworth.

15. ‘A Passage to India’ is written by-
(a) E.M Forster
(b) Rudyard Kipling
(c) Galls Worthy
(d) A.H Auden

ব্যাখ্যা: A Passage to India- E.M Foster এর একটি বিখ্যাত উপন্যাস। British Raj ও ১৯২০ সালের Indian Independent Movement এর উপর ভিত্তি করে এ উপন্যাসটি রচনা করেন। E.M Forster was a lifetime bachelor.  তাঁর অন্যান্য রচনগুলো হচ্ছে- The Longest Journey, Aspect of Novel, Where Angels Frear to Tread, Murice, Howards End ইত্যাদি।

Answer: (a) E.M. Forster.

16. ‘Gitanjali’ of Rabindranath Tagore was translated by-
(a) W.B. Yeats
(b) Robert Frost
(c) John Keats
(d) Rudyard Kipling

ব্যাখ্যা: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর ‘গীতাঞ্জলি’ নামন কব্যগ্রন্থটি ইংরেজি অনুবাদটি নিজেই করেন। William Butler Yeats একজন বিখ্যাত আইরিশ কবি ও নাট্যকার। তিনি ১৯২৩ সালে সাহিত্যে নোবেল পুরস্কার লাভ করেন। তবে William Butler Yeats গীতাঞ্জলি অনুবাদে ব্যাপক ভুমিকা রাখেন এবং অনূদিত কাব্যগ্রন্থটির অর্থ্যাৎ ‘Song Offering’ এর Introduction টিও তিনি লিখেন। ফলে গীতাঞ্জলি কাব্যগ্রন্থটির সঙ্গে তাঁর নামটি বিশেষ ভাবে জড়িত । W.B Yeats   এর বিখ্যাত রচনগুলো- The Tower, The Cat and The Moon, The Lke Isles of Innisfree, The Fidler Of Donney, Lord of Harts, Byzantium, A Full Mooon in March ইত্যাদি।
Answer: (a) W.B Yeats

English Literature for 43rd BCS
17. ‘The Merchant of Vanice’ is a Shakespearean play about:
(a) a Jew
(b)  a Moor
(c) a Roman
(d) a Turk
ব্যাখ্যা: The Marchent of Venice এর  Shylock একজন ইহুদি  Money Lender. সে অন্য এক ইহুদি ব্যবসায়ী Antonio কে কঠিন শর্ত  সাপেক্ষে ঋণ দিয়েছিল। ঋণ পরিশোধে ব্যর্থ  হলে, শাইলক চুক্তি অনুযায়ী Antonio এর শরীর থেকে এক পাউন্ট মাংশ কেটে নিতে চেয়েছিল। কিন্তু Portia নামক এক বিচারক তাকে এই বলে রক্ষ করে যে, শাইলক চুক্তি অনুযায়ী এ্যন্টনিওর শরীর থেকে এক পাউন্ট মাংশ কেটে নিতে পারবে, তবে কোন রক্তপাত করতে পারবে না। কেননা শর্তে রক্তপাতের কথা উল্লেখ ছিল না।এই নাটকের আরেকটি গুরুত্বপূর্ন চরিত্র হচ্ছে Bassanio. আর William Shakespear এর Othello নাটকটি Moor সর্ম্পকে।
Answer: (a) a Jew.

18. Who of the following writers was not a novelist?
(a) Charles Dickens
(b) W.B. Yeats
(c) James Joyce
(d) Jane Austen

ব্যাখ্যা: Charles Dickens (1812-1870) একজন বিখ্যাত Novelist। W.B Yeats (1865-1939) একজন বিখ্যাত আইরিস কবি। James Joyce (1882-1941) একজন আইরিস কবি ও Novelist. Jane Austen (1775-1817) একজন মহিলা Novelist.
Answer: (b) W.B Yeats.

35th BCS

1. Who wrote the following lines: “all at once I saw a crowd, a host of  golden daffodils”?
(a) Wordsworth
(b) Herrick
(c) Shelley
(d) Keats

2. Who among the following writers is not noble laureate?
(a) T.S. Eliot
(b) Toni Morrison
(c) Grahame Greene
(d) William Faulkner

English Literature for 43rd BCS

3. The play ‘Arms and the Man is by-
(a) James Joyce
(b) Samuel Beckett
(c) Arthur Miller
(d) Gorge Bernard Shaw

4. The ‘climax’ of a plot is what happens-
(a) in the beginning
(b) at the end
(c) at the height
(d) in the confrontation

5.  ‘Othello’ is a Shakespeare’s play about-
(a) A Jew
(b) A Roman
(c) A Turk
(d) A Moor

6. The poem ‘Isle of Innisfree’ is written by-
(a) Dylan Thomas
(b) Ezra Pound
(c) W.H. Auden
(d) W.B. Yeats

7. Riders to the Sea is –
(a) an epic poem
(b) a novella
(c) a one-act play
(d) a theatrical adaptation

8. Which of the following writers belong to the Elizabethan period?
(a) Christopher Marlowe
(b) Alexander Pope
(c) John Dryden
(d) Samuel Beckett

9. “To be, or not be, that is the question”- is a famous dialogue from-
(a) Othello
(b) Romeo and Juliet
(c) Hamlet
(d) Macbeth

10. Find out odd-man out-
(a) George Eliot
(b) Thomas Hardy
(c) Joseph Conrad
(d) James Joyce

11. Find the odd-man out
(a) The Bluest Eye
(b) Sula
(c) As I Lay Dying
(d) A Mercy

English Literature for 43rd BCS

Important Information for 43rd BCS


👉Who wrote”Lord of the Flies”?- William Golding.

👉Francis Bacon is an – Essayist


👉 ‘Renaissance’ means – the revival of learning

👉Elizabethan tragedy is centered on – Revenge

👉A lexicographer is a person who writes – dictionaries

👉Who wrote”Happy Days & Waiting for Godot?- Samuel Beckett

👉Who wrote “Waiting for the Mahatma”?- R.K.Narayan
👉Who wrote ” Animal farm”?- George Orwell

👉Who is famous for”Drama of Ideas”?- G.B.Shaw
👉Who wrote “The Golden Bowel “?- Henry James

👉Who wrote ” An Ideal Husband “?- Oscar wilde

👉Who wrote ” The Lake isle of Innisfree?- W.B.Yeats

👉who wrote”The Whirlpool “?- Robert Gissing

👉Who wrote ” The Analysis of Mind”?- Bertrand Russell

👉The Rose” was written by….. –W.B.Yeats

👉.Famous Irish poet & dramatist is……- W.B.Yeats,

👉Who wrote ” Rolling Stones”?- O’ Henry

👉Who wrote “The Road Not Taken “?- Robert Frost

👉Who wrote the book” Lord Jim: A Tale?-Joseph Conrad

👉Bertrand Russell was a British……..-Philosopher

👉Who wrote “Interpretation of Dreams”?- Sigmund Freud

👉“Six & seven ” is written by………- O’Henry

👉Who wrote “The Secret Song”?- Joseph Conrad

👉Who wrote ” Of Human Bondage”?-William Somerset Maugham

👉‘Louka ‘is a Character in which drama?- Arms & the Man

👉 Both poet & painter- William Blake

👉 Poet of Sensuousness – John Keats

English Literature for 43rd BCS

👉The poet of beauty – John Keats

👉 The Rebel poet in English literature – Lord Byron

👉The greatest modern English dramatist – G.B.Shaw

👉The father of modern English literature – G.B.Shaw

👉Who wrote “The Ambassador “?- Henry James

👉Who wrote ” History of Second world War”?- Winston Churchill

👉Who wrote “The Midnight Folk”?- John Masefield

👉Who wrote ” To the Lighthouse “?- Virginia Woolf

👉Who wrote ” The Rainbow “?- D.H.Lawrence

👉Who wrote ” Hollowmen & The waste Land”?- T.S.Eliot

👉Who wrote”Gerontion”?- T.S.Eliot

👉Who was an assistant editor of “The Egoist “?- T.S.Eliot

👉Who wrote ” A Passage to England “?- Nirad.C.Chaudhury

33.Who was a Ambulance driver in the time of World War i,?- Ernest Hemingway

👉Who wrote ” The Sun also Rises”?- Ernest Hemingway

👉Who wrote”Nineteen Eighty Four”?- George Orwell

👉Who wrote “The Map of Love”?- Dylan Thomas

👉Who wrote” The Good Earth”?- Pearl S.Buck

👉Who wrote”The Unfinished Memories “?- Seikh MujiburRahman

👉Who write” From September, 1, 1939″?-W.H.Auden

👉Robert Frost was a famous…………- Irish poet

👉Who wrote “West Running Brook”?- Thomas Carlyle

👉Who was a banker in his Professal life?- William Faulkner

👉Who wrote ” Dr.Zibago”?- Maxim Gorky

👉Who wrote”Journey of the Magi”?- Virginia Woolf

👉Who wrote”The Spirit of Romance”?- G.B.Shaw

👉Who wrote “The Sound & Fury”- .John Dryden

👉Who wrote ” Lullaby”?- Henry James,

English Literature for 43rd BCS

👉Who wrote “The Gift of the Magi”?- J.M.Synge

👉Who wrote the novel” Mother”?- Aldus Huxley

👉Who wrote “Point Counter Point”?- Fyodor Dostoevsky

👉Who wrote ” Crime & Punishment”?- Aldus Huxley

👉Who wrote “Shakespearean Tragedy “?- Allen Ginsberg

👉Who wrote the Novel” Ulysses “?- Joseph conrad

👉Who wrote ” Poverty & Famines”?- A.C.Bradley

👉Who wrote “The Hairy Ape”?- Eugene O’Nail

👉Who wrote ” The Guerrilla of Time”?- Fedel Castro,

👉Who wrote “White House Years”?- Henry Kisinger

👉Who wrote ” Discovery of India”?- Pandit Neheru,

👉Who wrote”Midsummer Night”?- John Masefield,

👉Who wrote”Past & Present”?- Thomas Carlyle,

👉Who wrote “Midsummer Children “?- Salman Rush
dy,👉Who wrote ” White House diary”?- Jimmi Carter,

👉Who wrote “The Invisible Man & Time Machine “?- H.G.Wells,

👉Who wrote ” The Tell tale Heart”?- Edger Allan Poe,

👉Who wrote ‘Farn Hill’?- Dylan Thomas,

👉Who wrote ‘Riders to the Sea’?- John Millington Synge,

👉Who wrote’ September on Jessore Road’?- Allen Ginsberg,

👉Who wrote”The Road to freedom’?- Jean Paul Sartre,

👉Who wrote “Shooting an Elephant “?- George Orwell,

👉Who wrote”The Heart of Darkness ”?- Joseph Conrad

👉Who is the father of Socialist Realism?- Maxim Gorky,

👉Who wrote ” The End of History and the Last man”?- Francis Fukyyama,

👉Who is the writer of critical Work”Aspects Of Novel”- E.M.Forster,

👉Who wrote “The God of Small Things written by…..-Arundhati Roy

👉Who wrote The Jungle book & The Blue Roses?- Rudyard Kipling,

👉Who is the national poet of American?- Walt Whitman,

👉What is the first novel of Virginia woolf?- The Voyage Out,

Theme & Template

About Md Rasel

Check Also

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/05/Identify-The-Word-That-Can-Be-Used-Both-As-Singular-Plural-01-1.jpg

Identify The Word That Can Be Used Both As Singular & Plural

আসসালামু আলাইকুম, ৪১ তম বিসিএস ইংরেজি Solution এ আজ আমাদের নির্ধারিত Question টি হচ্ছে- Identify …

https://englishwithrasel.com/wp-content/uploads/2021/05/Nouns-with-Two-Meanings-in-Singular-but-Only-One-in-Plural.jpg

Nouns with Two Meanings in Singular but Only One in Plural

Number থেকে প্রতি বছর BCS সহ বিভিন্ন Competitive পরীক্ষায় বিভিন্নভাবে প্রশ্ন থাকে। কখনো Simple কিছু …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *